Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat preizkusili vse možne kombinacije materialov in ustrezno odgovorili z rešitvami za najkompleksnejše gradbene detajle s stališča gradbene statike in gradbene fizike. Edina komponenta, ki je pri gradbincih ni nikoli v izobilju in je tudi proizvajalci ne morejo narediti "na zalogo" je čas gradnje. Zato se danes številne novogradnje in prenove izvajajo v hitrejši in učinkovitejši suhomontažni gradnji, ki ima po navadi tudi za investitorjev žep pozitivne lastnosti. Tudi estrihe lahko pri adaptacijah in pri novogradnjah izvedemo po hitrejšem postopku "na suho".

 

Izdelava suhega estriha

 

Za izdelavo suhega estriha, ki je sestavljen iz nasutja, s katerim izravnamo tla, in pohodnih plošč, na katere lahko položimo zaključno talno oblogo, obstajajo trije glavni razlogi. Prvi je njihova nizka teža, kar je pomembna lastnost pri obnovi starejših zgradb s slabšimi statičnimi lastnostmi. Drugi razlog je hitrost izvedbe. Ker pa čas enačimo z denarjem, je tudi odločitev za polaganje suhega estriha vse več. Tretji, morda še najpomembnejši razlog pa so nizke višine vgrajenega suhega estriha v vedno prenizkih prostorih, ki jih saniramo. In lahko seveda dodamo še četrti razlog, ki je za nekatere tudi zelo pomemben. Gre za relativno čisto izvedbo, pri katerem ne potrebujemo vode. In tako odpade tudi dolgotrajno sušenje. In spet smo pri varčevanju s časom.

 

Suhi estrih

 

Tla nad nosilno konstrukcijo so po sistemu suhomontažne gradnje narejena v zelo kratkem času. Če želimo po tleh razpeljati še napeljavo, se lahko odločimo tudi za izdelavo dvignjenega poda.

Suhi estrih zagotavlja odlično izolacijo in je priporočljiv za obnovo starih tal v celotni stavbi. Primeren je za kasnejšo polaganje različnih vrst talnih oblog za in ima primerno nosilnost. Izdelave suhega estriha se lahko lotimo sami, še posebej, če gre za manjšo, nezahtevno površino.

Suhi estrihi so primerni za vse vrste obnove tal v kleti ali nadstropju, zagotavljajo dobro izolacijo, ustrezno nosilnost in primerno podlago za različne talne obloge. Suhe estrihe lahko izdelamo sami, še posebej, če gre za manjšo površino ali posamezne prostore.


Vsekakor pa vam močno priporočamo, da se pred odločitvijo za suhi estrih posvetuje strokovnjaki iz podjetja Kalcer po telefonu ali v enem izmed njihovih prodajno-svetovalnih centrov v Trzinu, Mariboru ali Novem mestu. Svetovali vam bodo optimalno sestavo suhega estriha prav za vašo situacijo in tudi glede na vaša pričakovanja.


Suhi estrih Preprosto polaganje plosc

Sistem suhih estrihov je sestavljen iz nasutja in nosilnih plošč

Z nasutjem najprej izravnamo površine tal. Nasutje sestavljajo kroglice različnih materialov in dimenzij. Material za nasutje je lahko iz ekspandirane gline,  perlita ali polistirena. Vsi ti materiali so poznani po dobrih toplotnih in zvočno-izolativnih lastnosti. Če bo pod nasujem betonska plošča, lahko nasutje uporabimo neposredno. Če pa obnavljamo nosilna tla iz lesene konstrukcije, moramo pred nasutjem položiti paroprepustno folijo in polepiti stike, da preprečimo uhajanje granul skozi morebitne razpoke.

 

sestava suhega estriha

 

Če bo nasutje nižjih višin, do največ treh centimetrov, izberemo nasutje iz manjših granul. Nasutje poravnamo in položimo suhomontažne plošče - mavčno-vlaknene Fermacell in ali pohodne OSB-plošče na pero in utor, ki jih lahko položimo v eni plasti. V kopalnici in kuhinji, kjer je možnost, da tla pridejo v stik z vodo, je treba izbrati vodoodporne plošče, na primer cementne, kot so na primer Fermacell Powerpanel TE. Njihovo površino je treba premazati še z vodoodpornim tesnilnim premazom, ki plošče ščiti pred vodo in vlago. Preden na te plošče položimo izbrano talno oblogo, je treba zatesniti še vse stike plošč z obodnimi stenami z namenskimi tesnilnimi lepilnimi trakovi.

Majhna teža ne obremenjuje nosilne konstrukcije

Pri večjih sanacijah obstoječih hiš, s slabšimi statičnimi lastnostmi medetažne konstrukcije mokrih estrihov, ne smemo izvesti brez predhodne statične nadgradnje konstrukcije. Še posebej to velja, če je strop v starejših hišah izvedena z lesenimi gredami in deskami. V nekaj desetletij starih hišah pa so plošče proti podstrešju ali mansardi navadno že betonske, vendar so relativno tanke ali pa vanje ni bilo vgrajene dovolj armature. Teža mokrih estrihov je okoli 150 kg na kvadratni meter, teža suhih estrihov pa v povprečju znaša le 25 kg na kvadratni meter.

pasica aplikacija

Ko je višina še kako pomembna

V hišah, grajenih med 40 in 70 leti prejšnjega stoletja, so višine prostorov precej bolj skromne kot smo jih navajeni v novejših ambientih. Pomembna je paziti tudi na višino praga notranjih balkonskih vrat. Mokri estrihi skupaj s toplotno (in zvočno) izolacijo predstavljajo najmanj 10 centimetrov višine, kar lahko v vedno prenizkih mansardah predstavlja kar veliko izgubo višine. Suhi estrihi so lahko občutno tanjši. Kadar obnavljamo tla nad kletjo ali tla v prvi ogrevani etaži, je potreba po dobri toplotni izolaciji še toliko večja. Med najtanjšimi izolacijami z dobrimi lastnostmi strokovnjaki podjetja Kalcer svetujejo vgradnjo izolacije v ploščah iz poliuretanske pene (Puren), ali vakuumskih izolacijskih panelov Va-Q-tec. Zvočna izolacija se lahko še izboljša, če dodatno uporabimo še 2 do 3 centimetre debele plošče iz kamene volne. Kadar smo v veliki stiski z višino, lahko za zvočno-izolativno plast uporabimo tudi 3 mm mikro- granulirano gumo Ecoroll.

 

polaganje suhega estriha

 

Kaj pa če bi imeli še talno gretje?

Tudi pri adaptacijah s suhim estrihom si lahko privoščimo talno gretje. Če ga vključimo v suhi estrih, debelina znaša le 20 mm. Primer takega suhomontažnega talnega gretja je sistem Variocomp podjetja Variotherm. Sestavljen je iz Fermacell plošč, ki imajo že izrezane utore za cevi talnega gretja. Pri sistemu Varicomp so cevi troslojne in s posebnim rebrastim profilom, zaradi katerega se poveča prenos toplote, ko jih prevlečemo z izravnalno maso. V primeru vgradnje talnega gretja v suhi estrih znaša skupna teža 30 kg na kvadratni meter površine, kar je še vedno zanemarljivo teža glede na to, da teža mokrega betonskega estriha znaša 150 kg. Če je tudi 20 mm višina, ki je ne bi želeli ali je ne morete žrtvovati, lahko namesto talnega gretja uporabite stenske ali stropne plošče Variomodul, s katerimi lahko poleti tudi hladite prostore.

 

Suhi estrih talno gretje


 Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Kalcer d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.