Tik pred ogrevalno sezono je tematika ogrevanja v mislih marsikaterega Slovenca. Pred začetkom zimske sezone se marsikdo odloči za zamenjavo dotrajanega ogrevalnega sistema z energetsko učinkovito toplotno črpalko. Toplotne črpalke so v zadnjih letih postale sinonim za poceni in udobno ogrevanje. Za doseganje optimalne učinkovitosti pa je pomembna še ena ključna lastnost, ki je velikokrat prezrta – prilagodljivost.

 

fleksibilno ogrevanje Orca proizvodnja

Energetsko učinkovite toplotne črpalke Orca

Zakaj je prilagodljivost ogrevalnega sistema tako pomembna?

Prilagodljivost oziroma fleksibilnost toplotne črpalke je ključna za premagovanje morebitnih prostorskih omejitev vašega doma. Fleksibilni ogrevalni sistemi omogočajo maksimalno optimizacijo prostora in se prilagodijo vašim potrebam. To pomeni, da je mogoče določiti pozicijo določenih priključkov in dodatnih elementov tako, da bodo ustrezala vašemu objektu.

Vsak dom je drugačen – ima svoje omejitve, stanovalci imajo svoje navade in običajno je v njem prostor, posebej namenjen za vgradnjo ogrevalnega sistema. Namesto, da prostor prilagajamo ogrevanju je veliko lažje, če ogrevanje prilagodimo prostoru. V današnjem času, ko je vsak kvadratni meter dragocen je prilagodljivost ključna.

 

4-članska družina uživa v prostoru, ki ga ogreva toplotna črpalka

Veliki prihranki in udobje sta glavna razloga, da je toplotna črpalka postala prva izbira za ogrevanje.

 

Fleksibilnost ogrevalnih sistemov je pomembna iz več razlogov.

  • Sezonska prilagoditev: Ogrevalni sistem mora biti sposoben prilagoditi temperaturo in način delovanja glede na sezono. V hladnejših mesecih je potrebno ogrevanje, medtem ko lahko v toplejših mesecih z njim ohladite prostore. Prilagodljiv sistem omogoča bolj učinkovito upravljanje energetske porabe skozi vse letne čase.
  • Spreminjajoče se potrebe: Fleksibilen sistem se lahko prilagaja spremembi potreb stanovalcev. Na primer, če se število prebivalcev v hiši spremeni lahko sistem optimizira porabo energije in tako ohranja splošno udobje.
  • Energijska učinkovitost: Prilagodljivi ogrevalni sistemi omogočajo boljšo energetsko učinkovitost, saj ne ogrevajo ali hladijo prostorov, ko to ni potrebno. Lovijo optimalno temperaturo prostorov, ki jo stanovalci predhodno določijo. To vodi, ne le k večjemu udobju in prijetni bivanjski klimi, temveč k prihrankom pri energiji in nižjim stroškom ogrevanja.
  • Okoljska trajnost: Fleksibilni ogrevalni sistemi se prilagajajo tudi okolju. Z uporabo obnovljivih virov energije in upravljanjem porabe prispevajo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.
  • Višja kakovost bivanja: Prilagodljiv sistem omogoča večje udobje in zagotavlja zdravo okolje, saj vzdržuje konstantno temperaturo in kakovost zraka v prostorih.
  • Optimizacija prostora: Fleksibilnost ogrevalnega sistema pomeni boljšo uporabo razpoložljivega prostora v stavbi. Z manjšo potrebo po dodatnih ogrevalnih napravah in ceveh se sprosti več prostora za druge namene, kot recimo za shranjevanje ali razporeditev pohištva, kar izboljšuje funkcionalnost prostorov.
  • Vizualni izgled: Ogrevalni sistem je lahko prilagodljiv tudi glede dizajna. Tako ne bo le služil svojemu glavnemu namenu – ogrevanju, temveč bo prijeten tudi za oči. S skrito vgradnjo inštalacij v ohišje, ureditvijo priključkov in samim dizajnom naprave bo vse izgledalo salonsko lepo.

 

Toplotne črpalke omogočajo največjo stopnjo prilagodljivosti

Za izjemno prilagodljive veljajo toplotne črpalke. Gre za ogrevalni sistem, ki je v zadnjih letih v eksponentnem porastu. Njihov način delovanja velja za inovativnega – inovativnega v smislu izrabe obnovljivih virov energije in sposobnostjo prilagoditve.

Prilagodljiva toplotna črpalka

Toplotne črpalke veljajo za enega najbolj prilagodljivih ogrevalnih sistemov, v več pogledih.

Ogrevalne toplotne črpalke delujejo tako, da energijo za svoje delovanje črpajo v večji meri iz obnovljivih virov – zraka, vode in zemlje – odvisno od vrste sistema. To pomeni, da je glavni energent brezplačen in na voljo povsod okoli nas.

Toplotne črpalke so zatorej varčne, udobne, okolju prijazne in povrh vsega še zelo prilagodljive. V več pogledih:

  • Glede na namen: Z njimi lahko ogrevamo in hladimo prostore, lahko jih uporabimo v hibridnem sistemu z obstoječo ogrevalno napravo, z njimi ogrevamo sanitarno vodo ali jo povežemo s talnim gretjem. Če razmišljate o energetski samooskrbi, lahko toplotno črpalko povežete s sončnimi paneli. Namenskost toplotne črpalke je vsestranska. Najboljše prakse za vključitev toplotnih črpalk v vaš ogrevalni sistem bodo odvisne od specifičnih okoliščin in potreb vašega doma. Zato se obrnite na strokovnjaka za ogrevanje, ki vam bo pomagal načrtovati in izbrati najboljšo rešitev za vašo situacijo.
  • Glede na upravljanje: Pametni termostati in sistemi za upravljanje omogočajo natančen nadzor in brezskrbno upravljanje toplotnih črpalk. S programiranjem in prilagajanjem nastavitev lahko maksimirate energetsko učinkovitost in udobje v vašem domu ter ogrevanje upravljate na daljavo preko aplikacije na pametnih napravah.
  • Glede na izdelavo: Slovenski ogrevalni strokovnjaki iz podjetja Orca Energija so v prilagodljivosti svojih toplotnih črpalk stopili še korak dlje. Kot proizvajalec svojih lastnih notranjih enot, so sposobni proizvodnjo le-teh prilagoditi določenim zahtevam prostora in željam uporabnika.

 baner toplotne crpalke

Fleksibilnost toplotnih črpalk je ključna

»Toplotna črpalka ima veliko prednosti, zato same fleksibilnosti glede izdelave naprave dolgo nismo postavljali v ospredje. Sčasoma smo spoznali, kako pomembna je ta za naše uporabnike in zato vedno bolj razvijali različne možnosti prilagoditve pri izdelavi ­določenih komponent – tistih, pri katerih je to mogoče seveda. Vitalnih komponent ne spreminjamo, saj želimo ohraniti certificirano učinkovitost, sposobni pa smo narediti marsikaj, da se prilagodimo optimizaciji prostora,« razlaga direktorica podjetja Orca Energija, Eva Kumrić.

To je danes, ko je vsak kvadratni meter dragocen, izjemnega pomena. Toplotna črpalka v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi zaseda manj prostora v hiši in zunaj nje. Za ogrevanje z oljem, na primer, potrebujete plinsko peč in še nekaj tisoč litrski kotel za olje. Za ogrevanja na drva pa potrebujete dodaten prostor za shranjevanje zunaj hiše.

Sistem toplotne črpalke je sestavljen iz notranje in zunanje enote. Večje notranje enote z integriranim rezervoarjem za vodo so v velikosti hladilnika in morajo biti postavljene v objektu, ne potrebujejo pa posebne sobe, na primer kurilnice, kot je to smiselno za druge ogrevalne sisteme. Notranjo enoto toplotne črpalke sicer najpogosteje namestimo v utility ali shrambah, zaradi njenega izgleda pa ne moti niti, če je umeščena tudi sredi glavnega bivalnega prostora.

 

Toplotna črpalka podjetja Orca EnergijaNemoteča postavitev notranje enote sredi glavnega bivalnega prostora.

Zunanje enote v podjetju Orca ne proizvajajo sami, temveč so se povezali z najboljšimi partnerji na trgu, Mitsubishi Electric. Ekonomija prostora je gotovo ena od prednosti njihovih novih zunanjih enot Mitsubishi, saj zasedejo bistveno manj prostora kot konkurenčne. Zahtevan je tudi precej manjši prostor za delovanje enote pred samo napravo. Poleg tega, z njihovimi zunanjimi enotami dosegajo najvišjo učinkovitost in uporabniku zagotovijo varčno ter zanesljivo ogrevanje – tudi v ekstremnih razmer. Zanesljivo boste na toplem vse do –28 ˚C.

 

Toplotna črpalka Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electric

Podjetje Orca Energija je v začetku letošnjega leta postalo del svetovne družine Mitsubishi Electric, kar jim prinaša poseben doprinos pri poslovanju in razvoju v prihodnosti.

Fleksibilnost pri izdelavi notranje enote

Prilagodljivost glede izdelave notranje enote lahko nudijo le lastni proizvajalci notranjih enot. Glede na specifične potrebe in omejitve vašega prostora, se izdela notranjo enoto po vaši meri. Kje točno je manevrski prostor za prilagoditve smo vprašali direktorico, Evo Kumrić: »Pri izdelavi naših notranjih enot lahko uredimo priključke na levi ali zgoraj, vključimo dodatne elemente, kot so bojlerji in zalogovniki. Celotno inštalacijo lahko skrijemo v drugo ohišje, uredimo priključke za vodo in plin – odvisno od potreb uporabnika in razpoložljivega prostora. Vgradimo lahko raztezne posode, obtočne črpalke, tipala in senzorje, kot tudi zalogovnike za ogrevalno vodo.«

 

Instalacija toplotne crpalke

Te prilagoditve so urejene tako, da izgledajo salonsko lepo, pričajo njihovi uporabniki.


Koliko prostora zavzame toplotna črpalka Orca

Toplotna črpalka Orca zavzame zelo malo prostora in izgleda vizualno lepo.


Dizajnerska enota Black Edition

Estetika je pomemben del naših življenj. Nekateri dajejo vizualnemu izgledu še poseben fokus, pa naj gre za pohištvo, kuhinjske aparate, avtomobile, zavese ali toplotno črpalko. Še eno dimenzijo fleksibilnosti dobro prikazuje Orcina edinstvena enota »Black Edition«. Stilsko dovršena notranja enota v kombinaciji zlate in črna priča, da se prilagajajo, ne le optimizaciji prostora, temveč tudi željam glede dizajna.

 

Orca black edition

Posebno oblikovana enota »Black Edition« priča o stopnji prilagajanja pri izdelavi notranje enote.


Stopite korak dlje in izberite ogrevanje, ki se prilagaja vam. Obrnite se na ogrevalne strokovnjake, ki vam z veseljem pomagajo pri izbiri najboljše ogrevalne rešitve za vaš dom. Do 30. 11. so lahko te pri podjetju Orca Energija vaše po akcijskih cenah, s prihrankom vse do 1.500 EUR.Orca Energija d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.