Ogrevanje z IR paneli je globalno uveljavljeno več kot 80 let. Zaradi svoj čas nizkih cen fosilnih goriv in globalne prevlade teh energentov IR paneli niso imeli veljave. Ker pa je ogrevanje z IR paneli za človeški organizem od vseh oblik ogrevanja najbolj podobno naravnemu procesu segrevanja (sevanja), je odlično služilo recimo v inkubatorjih, v nadstandardnih domovih za ostarele, v privatnih klinikah, kjer so se odločili za tovrstno ogrevanje zaradi blagodejnih učinkov na zdravje. O koristih ogrevanja z IR paneli smo se pogovarjali s poznavalcem tega načina ogrevanja.

Za IR panele se v pogovornem jeziku uporablja različne besedne zveze - IR paneli, grelni paneli, infrardeče ogrevanje, sevalni paneli, grelne plošče - vsi ti izrazi predstavljajo isto grelno napravo.

 ir paneli ogrevanje

IR paneli večino toplote v prostor oddajo s sevanjem - infrardeči žarki, ki ogrevajo površino predmetov in ne zraka.

IR paneli so za stroko sporni kot primarni vir ogrevanja. Zakaj menite, da direktno pretvarjanje električne energije v toploto ni problematično?

Pretvorba električne energije v toploto je dejansko neekonomična. Vendar za ogrevanje z IR paneli velja nasproten učinek. Ne smemo enačiti električnih radiatorjev, termoakomulacijskih peči, in žarečih “infer” s sodobnimi IR grelnimi elementi. Grelni paneli namreč električne energije neposredno ne pretvarjajo v toploto. IR svetloba v celoti obseva predmete v prostoru, molekule se začnejo na površini predmetov hitreje gibati, kar rezultira v toploto. Celoten prostor postane homogeno ogrevalno telo. Povedano drugače, za razliko od klasičnih sistemov ogrevanja, kjer najprej ogrevamo zrak v prostoru in ta nato segreva površine, je pri IR panelih ravno obratno. Bolje osveščena stroka je IR panele sprejela in jih priporoča za vgradnjo kot primarni vir ogrevanja.

 

Kaj je infrardeče (IR) ogrevanje? Zakaj je koristno?

Infrardeče valovanje je naravno, podobno žarkom sonca, ki ogreva zemljo. Tudi človeško telo potrebuje zadostne količine sončnih žarkov. Že v starih rimljanskih termah so prostore ogrevali na podoben način. Po stenah in tleh so spuščali vroč zrak po ceveh ter tako ustvarjali sevanje infrardeče toplote.

Površina grelnega panela seva toploto in ne oddaja. S pomočjo sevanja se temperature predmetov in površin v prostoru izenačijo. Ogreti predmeti in površine nato oddajajo toploto po prostoru. Ker prostor v primeru IR ogrevanja konstantno vzdržuje temperaturo površin, je občutek toplote za približno 2°C višji kot pri klasičnem ogrevanju. Ogrevanje z IR paneli ne izsušuje zraka, ne dviga prahu ter preprečuje plesen v prostoru.

 

Ogrevanje z IR paneli - kako izbrati primerno moč?

Ogrevanje z IR paneli priporočamo vsem, ki želite zmanjšati stroške ogrevanja, imeti maksimalno udobje, zagotoviti zdravo mikroklimo, ter pozabiti na stroške vzdrževanja. IR paneli so primerni tako za ogrevanje novih hiš, kot za starejše objekte. Pri objektih, kjer že imajo vgrajen ogrevalni sistem in kjer čez celotno zimo ne želijo ogrevati vseh prostorov, so IR paneli še posebej priporočljivi. Prav tako je tovrstno ogrevanje, zaradi enostavne vgradnje in nizke investicije, lahko rešitev za ljudi, ki ostanejo sami v stanovanju ali hiši.

Sevalni paneli so priporočljivi za ogrevanje v rastlinjakih, ki z naprednim krmiljenjem in segrevanjem zemlje omogoči vegetaciji idealno mikroklimo in s tem opazno povečanje pridelka. Primerno je za poslovne prostore, neizolirana skladišča z visokimi stropovi, kjer se lokalno in časovno omeji čas ogrevanja, za terase gostinskih lokalov, predvsem z izbranimi IR paneli, ki omogočajo t.i. pulzno širinsko modulacijo in časovno krmiljenje. To pomeni, da na podlagi razmer lahko v prostoru prilagajamo moč in jakost IR svetlobe.


Ogrevanje z IR paneli je za človeški organizem od vseh oblik ogrevanja najbolj podobno naravnemu procesu segrevanja (sevanja)


Kakšna je cena IR panelov in stroški IR ogrevanja?

Pri IR ogrevanju se investicija z večanjem bivalne površine in številom prostorov linearno povečuje. Če imamo izoliran prostor, velik cca. 15 m2, bo za ogrevanje potreben panel, približno 1 kW moči. Cena IR panela takšne moči skupaj z montažo stane med 400 in 500 EUR. Mesečni strošek ogrevanja s panelom takšne moči je okrog 30 EUR.

Pred odločitvijo o zamenjavi ogrevalnega sistema se je smiseljno obrniti na usposobljene strokovnjake, ki bodo preučili situacijo na terenu in predlagali optimalno rešitev. Priporočljiv je energetski izračun porabe objekta, s katerim na enostaven način ob vnosu vseh potrebnih parametrov predvidimo optimalno rešitev.


Želite ponudbo?

Edinstvena bližnjica za oddajo vašega povpraševanja večim ponudnikom IR panelov

baner elektricno ogrevanje


Grelni paneli primerni za skoraj vsak prostor

Obstajajo grelni paneli različnih vrst, velikosti in moči, zato se z lahkoto najde primerna kombinacija, primerna za vsak dom. Lahko se jih namesti na strop ali steno in se jih poleg ogrevanja, kot osnovnega namena, uporabi tudi kot dekorativne elemente doma.

Za ljubitelje modernih dizajnov bodo zanimivi stekleni grelni paneli ali IR paneli slike. Ti so lahko na razpolago različnih barvah. Možnosti je več, lahko se na standardne modele panelov natisne izbrana fotografija. Za tiste z umetniško žilico, pa predlog, da panele z akrilnimi barvami oblikujejo po svoji želji. Na voljo so tudi IR paneli kot ogledala, ki se jih namestiti v kopalnico ali predsobo. Za delovanje je potreben le priklop na gospodinjsko vtičnico.

 

ir panel fotografija


Kaj je doprinesel razvoj v zadnjih letih? Kateri IR paneli so na voljo v Sloveniji?

Povpraševanje za ogrevanje z IR paneli se je močno povečalo, ko je cena nafte rastla. Proizvodnja z IR paneli se nenehno povečuje, cene so konkurenčne. Po podatkih neodvisne raziskave The Economista ima IR ogrevanje daleč najvišjo rast med vsemi ogrevalnimi sistemi. Vendar je hkrati blagovnih znamk izredno veliko. Mnogo znamk je takih, ki zavajajo, da so proizvajalci, a le preoblečejo generične kitajske proizvode v novo embalažo. Ti produkti, zaradi vprašljive kvalitete, mečejo slabo luč na vse resne proizvajalce.

 ir paneli ogrevanje hise stanovanja

Prednosti ogrevanja z IR paneli so številne, enostavna namestitev, prijetno počutje in predvsem nižji strošek investicije v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja

ir panel ogrevanje


Kakšne so prednosti ogrevanja z IR paneli v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja?

Razlika med ogrevanjem z IR paneli in klasičnimi sistemi ogrevanja je pri prenašanju toplotne na človeka. Pri klasičnem ogrevanju prenašamo toplotno z ogrevanjem zraka v prostoru, pri ogrevanju IR paneli pa s sevanjem. Občutek ogrevanja z IR paneli je podoben, kot če nas obsije sonce. Uporabniki tovrstnega ogrevanja povedo, da je zato občutek temperature za kakšno stopinjo ali dve višji, kot pri klasičnem ogrevanju ter da je nastavitev 20 °C povsem zadostuje za prijetno bivanje.

Za razliko od klasičnih ogrevalnih sistemov, lahko pri ogrevanju z IR paneli ločeno ogrevamo prostore, saj ima vsak panel svoj ločeni sistem za upravljanje. Poleg tega veliko hitreje ogrejemo posamezni prostor v primerjavi s klasičnim ogrevanjem. Ta značilnost ogrevanja z IR paneli je še posebej izrazita v prostorih, kjer se zadržujemo manj časa. Na primer; v kopalnici običajno preživimo dvakrat po pol ure dnevno. V tem času si želimo udobne temperature. Za marsikoga je temperatura 21 °C  v kopalnici prenizka. Če želimo temperaturo dvigniti pri klasičnih ogrevalnih sistemih, je potrebno počakati, da se zrak v prostoru ogreje. To lahko traja dlje časa, poraba energije pa je zato velika. Enostavna rešitev za hitro dosego prijetne temperature je infrardeče ogrevanje. oddajo toploto neposredno, zato morajo biti vklopljene le takrat, ko ste v prostoru. S tem, ne le da hitro dosežemo želeno temperaturo, ampak tudi privarčujemo pri porabi energije. Prostori, v katerih je prav tako nesmiselno ves čas ogrevati celoten prostor, so tudi pisarne, otroške sobe, spalnice, hobi sobe, garaža.


Kako je ogrevanje z IR paneli ekološko? Je življenjska doba ter recikliranje IR panelov v prednosti pred ostalimi ogrevalnimi sistemi?

IR paneli za delovanje potrebujejo električno energijo. V kolikor za ogrevanje z IR paneli trošimo električno energijo iz obnovljivih virov je IR ogrevanje daleč najbolj ekološko in trajnostno ogrevanje. Za proizvodnjo se za povprečno veliko hišo porabi samo cca. 50 kg surovin, večino IR panelov se skoraj v celoti reciklira, življenska doba je predvidena na 40 – 50 let, servis in vzdrževanje ne potrebujemo, montaža pa je hitra in enostavna.

 

Kako nadziramo porabo grelnega panela? 

Glede krmiljenja IR paneli nimajo konkurence. Uporaba je enostavna. Krmili se individualno vsak prostor, oziroma panel posebej, odvisno od namena. Idealno se vklopijo v pametne inštalacije.

Grelni paneli boljše kakovosti po navadi nimajo vgrajenih termostatov, saj termostat na sami napravi ne more beležiti realnih temperatur v prostoru. Da bo termostat opravljal svojo funkcijo, mora biti nameščen na mestu, ki ni v bližini grelnega panela. Priporoča se preprosti termostat s funkcijo vžiga in izklopa pri želenih temperaturah.


IR grelni paneli stenski

IR grelni paneli - kar še niste vedeli, pa bi morali

IR grelni paneli so v zadnjh letih postali eni najbolj iskanih sistemov za ogrevanje. O njih je bilo povedanega že veliko pozitivnega kot negativnega. O tem, kaj je res in kaj ne, kaj do zdaj še niste vedeli o tovrstnem ogrevanju, pa bi morali, smo se pogovarjali s strokovnjakom za IR panele, Anžetom Klobčaverjem, direktorjem podjetja Panheat d.o.o..


Ali so IR paneli koristni za zdravje in ostale dileme

Uporabniki dvomijo ali ogrevanje z IR paneli deluje, kako vpliva na zdravje, ter ali so stroški ogrevanja zanesljivi. Zmedo na trgu povzroča poplava kitajskih proizvodov s skupnim imenovalcem nizka cena. Take blagovne znamke pogosto nimajo dokazil o kakovosti in poreklu ter privabljajo z nerealnimi prihranki. Pogosto se prodajajo le preko spleta, brez predhodnega energetskega izračuna porabe objekta in strokovnega ogleda objekta.

Čeprav mnogi prodajalci zadnja leta trdijo, da IR paneli pozitivno učinkujejo na zdravje ljudi, je potrebno povedati, da tega do sedaj ni potrdila nobena znanstveno dokazana študija. Seveda, če ne upoštevamo tega, da z infrardečim sevanjem ne povzročamo cirkulacije zraka v prostoru in s tem dvigovanje prahu, ki je lahko problematično za ljudi z alergijami. Sama IR toplota lahko ima pozitivne občutke na ljudi, podobno kot v infrardečih savnah, vendar grelni paneli proizvedejo premalo IR toplote, da bi to vplivalo na zdravje.

 

ir paneli dekorativni dodatek ogrevanje

IR paneli delujejo učinkoviteje od radiatorjev in so lahko dekorativni dodatek v prostoru

 

Je IR ogrevanje v kakšnih primerih stavb neizvedljivo?

IR ogrevanje, kot tudi vsak drugi ogrevalni sistem, ima svoje fizikalne omejitve in ni povsod idealno. Naj naštejem nekaj primerov. V stavbah, ki imajo akutno težavo z vlago, IR ogrevanje, kjub temu, da IR izsušuje stene ne bo ogrevalo, razen če inštaliramo zelo velike moči, kar pa z vidika porabe ni ekonomično. Ena od slabosti IR ogrevanja je, da ne segreva vode, torej za sanitarno vodo potrebujete dodaten sistem. Neekonomično se izkaže pri stavbah, ki imajo že obstoječ radiatorski sistem z velikim številom prostorov in vse prostore uporabljajo.

Pri IR ogrevanju se investicija z večanjem bivalne površine in številom prostorov linearno povečuje. Torej, če ogrevamo en prostor, velik cca. 20 m2, bo investicija v primerjavi z ostalimi sistemi zelo ugodna. V kolikor je prostorov več, npr. 10, bo investicija pri IR panelih znašala faktor 10. Kar pri nekaterih drugih sistemih ogrevanja, kot je toplotna črpalka, ne velja. Zato je zelo pomembno, da se pred odločitvijo o zamenjavi ogrevalnega sistema obrnete na usposobljene strokovnjake, ki bodo preučili situacijo in predlagali optimalno rešitev ter vam podali izračun potrebne moči.


Vas zanima cena, izvedba, garancija?

Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bodo odgovorili na vprašanja.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.