Na povečanje deleža OVE v končni rabi energije vplivajo spremembe v izkoriščanju teh virov in spremembe v končni rabi energije. Leta 2018 je bil ta delež v Sloveniji 21,15-odstoten, kar je bilo 3,85 odstotka manj, kot je znašal ciljni delež za leto 2020, leta 2019 pa je bil zaostanek 3,15-odstoten in ga v letu 2020 ni bilo mogoče nadomestiti.

Dejanska proizvodnja elektrike iz OVE je odvisna od vremenskih dejavnikov, predvsem od hidroloških razmer pri proizvodnji elektrike v hidroelektrarnah in od osončenosti, ki vpliva na proizvodnjo v sončnih elektrarnah. Rast števila majhnih sončnih elektrarn za samooskrbo se je sicer v lanskem letu nadaljevala. Postavljenih je bilo 3947 novih sončnih elektrarn s skupno močjo 55 MW. Po številu je to skoraj 60 odstotkov več kot leto poprej, po moči pa skoraj 80 odstotkov več.

 

Rast stevila soncnih elektrarn


Konec leta 2020 je bilo v Sloveniji skupaj nameščenih 11.990 sončnih elektrarn s skupno močjo 371,5 MW.


Kam z viški proizvedene električne energije?

Samooskrbne sončne elektrarne so praviloma dimenzionirane tako, da proizvedena elektrika zadosti potrebam aktivnega odjemalca oziroma njegovega gospodinjstva. Če je proizvodnja večja od porabe, pa se poraja vprašanje, kaj se zgodi s presežki. V večji meri so prepuščeni dobavitelju elektrike, aktivni odjemalci mogoče zanje dobijo kakšno minimalno nadomestilo. Prek platforme SunContract pa lahko z njimi prosto razpolagajo. Lahko jih prenesejo v naslednje koledarsko leto in porabijo na svojem odjemnem mestu, lahko jih prenesejo na drugo odjemno mesto, jih komu podarijo ali pa jih prodajo na tržnici.

Uporabniki tržnice SunContract so v letu 2020 proizvedli skoraj 1 GWh viškov, kar je enako količini elektrike, ki jo porabi približno 200 gospodinjstev s standardno porabo elektrike (približno 4000–5000 kWh). V povprečju to pomeni slabih 4000 kWh na uporabnika ali dobrih 200 evrov (brez DDV) za gospodinjski odjem oz. 220 evrov (brez DDV) za mali poslovni odjem. Več kot polovica vseh viškov je že bila prenesena na druga odjemna mesta, preostali jih bodo lahko prenesli do konca leta, če jih ne bodo želeli porabiti na svojem odjemnem mestu.


Dobrih 50 % uporabnikov tržnice SunContract je lani ustvarilo viške.


baner soncne elektrarne

Viške deli s svojim prijateljem

Franci Justin z Gorenjske, ki ima od maja 2019 na razgibani strehi svoje hiše sončno elektrarno z močjo 16,32 kW, se je odločil, da presežke prenese svojemu prijatelju: »Že drugo leto zapored je proizvodnja večja od porabe, zato sem presežke prek tržnice SunContract prenesel prijatelju. Lani jih je bilo 3,3 MW, do letošnje pomladi pa 1,3 MW.  Če bo tokrat viškov še več, jih bom en del verjetno prenesel v naslednje leto, za vsak primer, če se bo izkazalo, da bi bile potrebe po elektriki večje ali če bi jo potreboval kateri od otrok.«

 

Rast stevila soncnih elektrarn justin

Franci Justin z Gorenjske ima na razgibani strehi svoje hiše 16,32-kilovatno sončno elektrarno, za katero je odštel 824 €/kW, z vključeno subvencijo Eko sklada. V hiši živita dve družini, ki za vsakodnevne potrebe (ogrevanje ni vključeno) na leto porabita 15.000 kWh elektrike, zato je bila odločitev za sončno elektrarno na dlani. Sončna elektrarna na strehi Justinovih bo v prihodnje zagotavljala elektriko tudi za ogrevalno toplotno črpalko.


Odločitev za sončno elektrarno je bila premišljena, Justin je kot dober gospodar pridobil sedem ponudb, na koncu pa se je odločil za podjetje SONCE energije. »V štartu sem črtal ponudnike z enim zaposlenim, ki najemajo podizvajalce. Pomembno mi je bilo, da je ponudnik zanesljiv, da je že nekaj časa na trgu in da ne bo 'ugasnil' čez nekaj let. S svojim nastopom me je v prvi vrsti prepričal tehnični direktor Jernej Škoflek, poleg tega pa je bil eden od ključnih dejavnikov za mojo odločitev tudi možnost prenosa ali prodaje viškov,« pravi sogovornik.


Pridružite se tržnici SunContract – vse lahko uredite po spletu

V prvi in zaenkrat edini tržnici električne energije v Sloveniji so registrirani zelo različni uporabniki – od gospodinjskih, poslovnih in industrijskih odjemalcev do proizvajalcev obnovljivih virov energije.

Tržnici se lahko pridružijo tako odjemalci električne energije kot tudi lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn. V obeh primerih morate najprej zamenjati dobavitelja električne energije in izbrati podjetje SONCE energija, ki je ekskluzivni partner tržnice SunContract. Menjava dobavitelja in vstop na tržnico sta preprosta – vse lahko v nekaj korakih opravite prek spleta.

  • Najprej se brezplačno registrirate na platformi: suncontract.energy.
  • Pod zavihkom »Elektrika« in »Pogodbe« oddate zahtevek za menjavo dobavitelja. Pod »vrsta pogodbe« izberete pogodbo glede na vašo vrsto odjema (gospodinjski odjem, mali poslovni odjem ali pogodbo za samooskrbo).

Na podlagi podatkov, ki ste jih vnesli, boste po elektronski pošti na e-naslov, s katerim ste se vpisali v platformo, prejeli v podpis pogodbo, ki jo podpisano in skenirano naložite nazaj na vaš račun v platformi. Dobavitelj SONCE energija bo nato začel postopek, s katerim bo prekinil vašo obstoječo pogodbo z vašim trenutnim ponudnikom. Ko bo vaša obstoječa pogodba prekinjena (brez skrbi, dobava električne energije ne bo prekinjena), boste lahko začeli sklepati dogovore na tržnici SunContract oz. boste v naslednjem letu lahko prenesli viške (v primeru samooskrbe). S podpisano pogodbo sprejmete že v osnovi ugodne cene elektrike, ki pa jih lahko z neposrednimi dogovori s proizvajalci na tržnici še dodatno znižate. Aktualne pakete si lahko ogledate na sonce.com/elektricna-energija/.

 

Rast stevila soncnih elektrarn suncontract

Povabite prijatelja in si še dodatno znižajte stroške

Na tržnico SunContract lahko k registraciji povabite prijatelje in znance in jim s tem omogočite dostop do najnovejših tehnologij s področja tehnologij blockchain v energetiki.

  • Ob prijavi na platformo kliknite na navigacijski vrstici napis »Priporočilo«, nato pa še na zavihek »Priporočilo«. Ta kombinacija klikov vas pripelje do osebnega programa priporočanja projekta SunContract.
  • S klikom na gumb »Povabi« pridete do polja, kamor lahko vpišete e-poštni naslov znanca, ki ga želite povabiti na platformo. V polje torej vpišite njegov e-poštni naslov in kliknite na gumb »Povabi«.
  • Ko bo prejel povabilo, se bo s klikom na gumb »Registracija« prijavil v sistem.

Povabite lahko poljubno število prijateljev in s tem še dodatno zmanjšate svoje mesečne stroške za električno energijo. Za vsako povabilo namreč oba dobita na račun na platformi SNC žetone v protivrednosti 10 evrov.

 


Z viški pokrije potrebe na drugem merilnem mestu

Boris Korošec iz Savinjske doline se je pred dvema letoma odločil za postavitev 11-kilovatne samooskrbne sončne elektrarne: »Hitra povrnitev naložbe in donosnost sta bila glavna razloga. Poleg tega sem razmišljal o vgradnji ogrevalne toplotne črpalke, ker je kurilno olje postalo prevelik strošek.« Letošnjo zimo je tako hišo, zgrajeno leta 2002, prvič ogrevala toplotna črpalka, pa je imel kljub temu viške, okrog 5 MW. Tako kot lani jih je prenesel na drugo odjemno mesto, kjer z njimi bolj ali manj pokrije vse potrebe po elektriki. Glede na to, da tudi na tem odjemnem mestu zdaj raste sončna elektrarna, razmišlja, da bi nekaj viškov v prihodnje podaril kolegu, večino pa porabil zase, ker v prihodnosti načrtuje tudi električni avto.

 

Rast stevila soncnih elektrarn korosec

Boris Korošec je pred dvema letoma najprej postavil sončno elektrarno, lani pa je vgradil še ogrevalno toplotno črpalko.


Prednosti tržnice za odjemalce in proizvajalce

Tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov (blockchain), ponuja rešitve, ki zadovoljijo tako odjemalce kot tudi proizvajalce električne energije. Za odjemalca je pomembno, da kupuje elektriko brez posrednika in zato po nižji ceni, pa tudi, da je na tržnici vsa elektrika zelena. Sklene lahko več dogovorov z različnimi proizvajalci po ceni, ki mu ustreza in je nižja od fiksne cene, dogovorjene s pogodbo. To lahko naredi tudi za več mesecev vnaprej, kadar koli ima čas, prek računalnika ali telefona. Na koncu lahko tudi preveri, ali so se dogovori uresničili po takšni ceni, kot so bili sklenjeni.

Registrirani proizvajalci električne energije, ki so se pridružili tržnici, imajo določeno pogodbeno ceno, po kateri platforma v vsakem primeru odkupi celotno količino proizvedene energije. Dogovorjeno pogodbeno ceno pa lahko proizvajalec na tržnici kadar koli zviša na enega izmed naslednjih načinov:

  • z individualnimi dogovori neposredno s končnimi kupci, ki jih pozna;
  • ponudbo objavi na tržnici, da jo lahko sprejme kateri koli od kupcev;
  • lahko pa sam sprejme katero od obstoječih povpraševanj kupcev.

Če proizvajalec sam nima časa, lahko zanj dogajanje na tržnici aktivno spremlja profesionalni trgovalec in v njegovem imenu sklepa dogovore.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

Varčevanje toplotne energije

Kateri kamin izbrati?

V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup kamina ali kaminske peči, ki pa prehitro odločitev sprejmejo na podlagi cene kamina. Takšen pristop pogosto pomeni, da se kupec odloči za napačen kamin, ki je ponavadi hrupen, manj ekonomičen, ne akumulira toplote in prehitro “pregori”.

Na trgu nova toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT

Vemo, da uporabniki iščejo čim tišje toplotne črpalke zrak - voda, zaradi podražitev elektrike pa jih precizneje primerjajo tudi po učinkovitosti. Sedanje toplotne črpalke zrak - voda so si z vidika...

Zakaj je toplotna črpalka eden vedno boljših virov ogrevanja?

Evropa si nadvse prizadeva, da bi se v čim več gospodinjstvih pričelo ogrevati s toplotnimi črpalkami, saj načrt REPowerEU Evropske komisije temelji na ambicioznih ciljih za uporabo toplotne črpalke. Načrt...

Nižje cene plina zaradi vladne uredbe in stabilne dobave plina v Evropo

V času podražitev vseh vrst goriv je vlada z uredbo zamejila drobnoprodajno ceno plina za zaščitene kategorije. To so v prvi vrsti vsi gospodinjski odjemalci. Med zaščitene kategorije spadajo tudi osnovne socialne...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Ko za sončno elektrarno na strehi ni dovolj prostora

Trend montaže solarnih panelov se bo v prihodnje zagotovo spremenil. Tako gospodinjski odjemalci kot tudi poslovni uporabniki zaradi pomanjkanja prostora na strehi ali uporabnosti iščejo alternativne rešitve. Korake v tej smeri narekuje tudi EU politika. Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na...

 Postavitev sončne elektrarne - kako do najboljšega izvajalca v 2022

Preden se odločimo za postavitev sončne elektrarne je potrebno izpeljati določene postopke. Najprej je potrebno ugotoviti ali je naš objekt, glede na lokacijo, še...

Soglasje za sončno elektrarno odslej v 14 dneh

Soglasje za sončno elektrarno je, po poročanju Elektro Ljubljana, mogoče urediti v 14 dneh. Ali lahko tako prakso pričakujemo povsod po Sloveniji? Elektro Ljubljana je prvi elektro distributer, ki mu je na...

Poleti se tudi elektrarne potijo

Podnebne spremembe vplivajo na vse, od zdravja do proizvodnje elektrike. Pred leti je poraba elektrike v naših krajih poleti padla, po novem pa zaradi visokih temperatur in hladilnih naprav poraba raste. Elektrarne...

Aktualne novice

Nova spletna revija Varčujem z energijo

Izšla je nova spletna številka revije Varčujem z energijo. V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo posamične strani. Če revijo prebirate na mobilnem telefonu je omogočeno preprosto povečevanje. Spletni naslovi so v...

Na dnevih pasivnih hiš na ogled prva neto nič-energijska hiša v Sloveniji

Podjetje Marles hiše, ki je v svoji 80-letni tradiciji zgradilo že več kot 28.000 hiš, bo tudi letos kot vodilno in pionirsko podjetje na področju razvoja tehnoloških...

Možnosti zaposlitve v trgovinah Veto Group

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete...

Clivet začenja z gradnjo nove tovarne v Feltreju

Slovesnost ob odprtju nove Clivetove tovarne, ki se bo razprostirala na 30.000 m2 in bo namenjena proizvodnji toplotnih črpalk za uporabo v stavbah, je bila 14. oktobra letos v Feltreju, ko so položili temeljni kamen....

Prezračevanje, klimatizacija

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic bo to jesen na trgu predstavil novost: Panasonicov air-e, prvi samostojni stropni generator...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Recite STOP odvečni vlagi in plesni!

Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno...

Prezračevalni sistem za stanovanje: pametna naložba ali modna muha?

Kakovosten zrak v svojem domu lahko zagotovimo le tako, da redno odvajamo izrabljen zrak iz notranjih prostorov in ga nadomestimo s svežim. To lahko dosežemo le z rednim zračenjem. A v hladnem delu leta z odpiranjem...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

3D izris kopalnice

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo...

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Ne zamudite ugodnosti pri obnovi vaše kopalnice! Brezplačen izris kopalnic in praktično darilo – posebna akcija Veto Group do konca leta 2022. Če potrebujete nasvet in ideje za novo kopalnico vas vabimo, da obiščete spletno stran Veto Group in se prijavite na brezplačen 3D izris...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Zveza potrošnikov Slovenije organizira že peti skupinski nakup, tokrat sušilnih strojev s toplotno črpalko – ti lahko v primerjavi s kondenzacijskimi porabijo za 70 evrov manj električne energije na leto. ZPS bo v okviru skupinskega nakupa omogočila potrošnikom ugoden nakup na testu ZPS...

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni avto.

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.