Na povečanje deleža OVE v končni rabi energije vplivajo spremembe v izkoriščanju teh virov in spremembe v končni rabi energije. Leta 2018 je bil ta delež v Sloveniji 21,15-odstoten, kar je bilo 3,85 odstotka manj, kot je znašal ciljni delež za leto 2020, leta 2019 pa je bil zaostanek 3,15-odstoten in ga v letu 2020 ni bilo mogoče nadomestiti.

Dejanska proizvodnja elektrike iz OVE je odvisna od vremenskih dejavnikov, predvsem od hidroloških razmer pri proizvodnji elektrike v hidroelektrarnah in od osončenosti, ki vpliva na proizvodnjo v sončnih elektrarnah. Rast števila majhnih sončnih elektrarn za samooskrbo se je sicer v lanskem letu nadaljevala. Postavljenih je bilo 3947 novih sončnih elektrarn s skupno močjo 55 MW. Po številu je to skoraj 60 odstotkov več kot leto poprej, po moči pa skoraj 80 odstotkov več.

 

Rast stevila soncnih elektrarn


Konec leta 2020 je bilo v Sloveniji skupaj nameščenih 11.990 sončnih elektrarn s skupno močjo 371,5 MW.


Kam z viški proizvedene električne energije?

Samooskrbne sončne elektrarne so praviloma dimenzionirane tako, da proizvedena elektrika zadosti potrebam aktivnega odjemalca oziroma njegovega gospodinjstva. Če je proizvodnja večja od porabe, pa se poraja vprašanje, kaj se zgodi s presežki. V večji meri so prepuščeni dobavitelju elektrike, aktivni odjemalci mogoče zanje dobijo kakšno minimalno nadomestilo. Prek platforme SunContract pa lahko z njimi prosto razpolagajo. Lahko jih prenesejo v naslednje koledarsko leto in porabijo na svojem odjemnem mestu, lahko jih prenesejo na drugo odjemno mesto, jih komu podarijo ali pa jih prodajo na tržnici.

Uporabniki tržnice SunContract so v letu 2020 proizvedli skoraj 1 GWh viškov, kar je enako količini elektrike, ki jo porabi približno 200 gospodinjstev s standardno porabo elektrike (približno 4000–5000 kWh). V povprečju to pomeni slabih 4000 kWh na uporabnika ali dobrih 200 evrov (brez DDV) za gospodinjski odjem oz. 220 evrov (brez DDV) za mali poslovni odjem. Več kot polovica vseh viškov je že bila prenesena na druga odjemna mesta, preostali jih bodo lahko prenesli do konca leta, če jih ne bodo želeli porabiti na svojem odjemnem mestu.


Dobrih 50 % uporabnikov tržnice SunContract je lani ustvarilo viške.


baner soncne elektrarne

Viške deli s svojim prijateljem

Franci Justin z Gorenjske, ki ima od maja 2019 na razgibani strehi svoje hiše sončno elektrarno z močjo 16,32 kW, se je odločil, da presežke prenese svojemu prijatelju: »Že drugo leto zapored je proizvodnja večja od porabe, zato sem presežke prek tržnice SunContract prenesel prijatelju. Lani jih je bilo 3,3 MW, do letošnje pomladi pa 1,3 MW.  Če bo tokrat viškov še več, jih bom en del verjetno prenesel v naslednje leto, za vsak primer, če se bo izkazalo, da bi bile potrebe po elektriki večje ali če bi jo potreboval kateri od otrok.«

 

Rast stevila soncnih elektrarn justin

Franci Justin z Gorenjske ima na razgibani strehi svoje hiše 16,32-kilovatno sončno elektrarno, za katero je odštel 824 €/kW, z vključeno subvencijo Eko sklada. V hiši živita dve družini, ki za vsakodnevne potrebe (ogrevanje ni vključeno) na leto porabita 15.000 kWh elektrike, zato je bila odločitev za sončno elektrarno na dlani. Sončna elektrarna na strehi Justinovih bo v prihodnje zagotavljala elektriko tudi za ogrevalno toplotno črpalko.


Odločitev za sončno elektrarno je bila premišljena, Justin je kot dober gospodar pridobil sedem ponudb, na koncu pa se je odločil za podjetje SONCE energije. »V štartu sem črtal ponudnike z enim zaposlenim, ki najemajo podizvajalce. Pomembno mi je bilo, da je ponudnik zanesljiv, da je že nekaj časa na trgu in da ne bo 'ugasnil' čez nekaj let. S svojim nastopom me je v prvi vrsti prepričal tehnični direktor Jernej Škoflek, poleg tega pa je bil eden od ključnih dejavnikov za mojo odločitev tudi možnost prenosa ali prodaje viškov,« pravi sogovornik.


Pridružite se tržnici SunContract – vse lahko uredite po spletu

V prvi in zaenkrat edini tržnici električne energije v Sloveniji so registrirani zelo različni uporabniki – od gospodinjskih, poslovnih in industrijskih odjemalcev do proizvajalcev obnovljivih virov energije.

Tržnici se lahko pridružijo tako odjemalci električne energije kot tudi lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn. V obeh primerih morate najprej zamenjati dobavitelja električne energije in izbrati podjetje SONCE energija, ki je ekskluzivni partner tržnice SunContract. Menjava dobavitelja in vstop na tržnico sta preprosta – vse lahko v nekaj korakih opravite prek spleta.

  • Najprej se brezplačno registrirate na platformi: suncontract.energy.
  • Pod zavihkom »Elektrika« in »Pogodbe« oddate zahtevek za menjavo dobavitelja. Pod »vrsta pogodbe« izberete pogodbo glede na vašo vrsto odjema (gospodinjski odjem, mali poslovni odjem ali pogodbo za samooskrbo).

Na podlagi podatkov, ki ste jih vnesli, boste po elektronski pošti na e-naslov, s katerim ste se vpisali v platformo, prejeli v podpis pogodbo, ki jo podpisano in skenirano naložite nazaj na vaš račun v platformi. Dobavitelj SONCE energija bo nato začel postopek, s katerim bo prekinil vašo obstoječo pogodbo z vašim trenutnim ponudnikom. Ko bo vaša obstoječa pogodba prekinjena (brez skrbi, dobava električne energije ne bo prekinjena), boste lahko začeli sklepati dogovore na tržnici SunContract oz. boste v naslednjem letu lahko prenesli viške (v primeru samooskrbe). S podpisano pogodbo sprejmete že v osnovi ugodne cene elektrike, ki pa jih lahko z neposrednimi dogovori s proizvajalci na tržnici še dodatno znižate. Aktualne pakete si lahko ogledate na sonce.com/elektricna-energija/.

 

Rast stevila soncnih elektrarn suncontract

Povabite prijatelja in si še dodatno znižajte stroške

Na tržnico SunContract lahko k registraciji povabite prijatelje in znance in jim s tem omogočite dostop do najnovejših tehnologij s področja tehnologij blockchain v energetiki.

  • Ob prijavi na platformo kliknite na navigacijski vrstici napis »Priporočilo«, nato pa še na zavihek »Priporočilo«. Ta kombinacija klikov vas pripelje do osebnega programa priporočanja projekta SunContract.
  • S klikom na gumb »Povabi« pridete do polja, kamor lahko vpišete e-poštni naslov znanca, ki ga želite povabiti na platformo. V polje torej vpišite njegov e-poštni naslov in kliknite na gumb »Povabi«.
  • Ko bo prejel povabilo, se bo s klikom na gumb »Registracija« prijavil v sistem.

Povabite lahko poljubno število prijateljev in s tem še dodatno zmanjšate svoje mesečne stroške za električno energijo. Za vsako povabilo namreč oba dobita na račun na platformi SNC žetone v protivrednosti 10 evrov.

 


Z viški pokrije potrebe na drugem merilnem mestu

Boris Korošec iz Savinjske doline se je pred dvema letoma odločil za postavitev 11-kilovatne samooskrbne sončne elektrarne: »Hitra povrnitev naložbe in donosnost sta bila glavna razloga. Poleg tega sem razmišljal o vgradnji ogrevalne toplotne črpalke, ker je kurilno olje postalo prevelik strošek.« Letošnjo zimo je tako hišo, zgrajeno leta 2002, prvič ogrevala toplotna črpalka, pa je imel kljub temu viške, okrog 5 MW. Tako kot lani jih je prenesel na drugo odjemno mesto, kjer z njimi bolj ali manj pokrije vse potrebe po elektriki. Glede na to, da tudi na tem odjemnem mestu zdaj raste sončna elektrarna, razmišlja, da bi nekaj viškov v prihodnje podaril kolegu, večino pa porabil zase, ker v prihodnosti načrtuje tudi električni avto.

 

Rast stevila soncnih elektrarn korosec

Boris Korošec je pred dvema letoma najprej postavil sončno elektrarno, lani pa je vgradil še ogrevalno toplotno črpalko.


Prednosti tržnice za odjemalce in proizvajalce

Tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov (blockchain), ponuja rešitve, ki zadovoljijo tako odjemalce kot tudi proizvajalce električne energije. Za odjemalca je pomembno, da kupuje elektriko brez posrednika in zato po nižji ceni, pa tudi, da je na tržnici vsa elektrika zelena. Sklene lahko več dogovorov z različnimi proizvajalci po ceni, ki mu ustreza in je nižja od fiksne cene, dogovorjene s pogodbo. To lahko naredi tudi za več mesecev vnaprej, kadar koli ima čas, prek računalnika ali telefona. Na koncu lahko tudi preveri, ali so se dogovori uresničili po takšni ceni, kot so bili sklenjeni.

Registrirani proizvajalci električne energije, ki so se pridružili tržnici, imajo določeno pogodbeno ceno, po kateri platforma v vsakem primeru odkupi celotno količino proizvedene energije. Dogovorjeno pogodbeno ceno pa lahko proizvajalec na tržnici kadar koli zviša na enega izmed naslednjih načinov:

  • z individualnimi dogovori neposredno s končnimi kupci, ki jih pozna;
  • ponudbo objavi na tržnici, da jo lahko sprejme kateri koli od kupcev;
  • lahko pa sam sprejme katero od obstoječih povpraševanj kupcev.

Če proizvajalec sam nima časa, lahko zanj dogajanje na tržnici aktivno spremlja profesionalni trgovalec in v njegovem imenu sklepa dogovore.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

Varčevanje toplotne energije

Ogrevalni sistemi in izračun stroškov ogrevanja

Zadnja zima je bila dolga in zato tudi ogrevanje dražje, kot smo vajeni. Koliko kuriva bomo porabili je odvisno od mnogih faktorjev, predvsem od energetske učinkovitosti vaše hiše ali stanovanja, ter s katerim kurivom ogrevate, saj imajo kuriva različne energetske vrednosti. Vsekakor pa je najbolje, da smo na...

Varčno ogrevanje, prijazno do vaše denarnice

Električno ogrevanje je zdravo, varčno in cenovno ugodno, primerno za vse vrste bivalnih prostorov, zato lahko kljub napovedanemu dvigu cen energentov mirno počakamo na zimske mesece. Razkrivamo, zakaj je...

Toplotna črpalka Samsung za ogrevanje in hlajenje

Spoznajte unikatno Samsungovo ClimateHub integrirano rešitev za ogrevanje in oskrbo s toplo vodo v hiši, bodisi za visokotemperaturno ali nizkotemperaturno ogrevanje, s preprosto namestitvijo, enostavnim zagonom, tihim...

Prednosti najboljših peči na drva, pelete in sekance

Proizvajalci peči na lesno biomaso se trudijo, da bi te ogrevalne naprave dosegale zgornjo mejo možnih izkoristkov, peči delujejo samodejno, kupci več nimajo skrbi s tem, kakšno ogrevanje so vgradili, predvsem...

GRADNJA IN OBNOVE

Strešna okna 2021– za več svetlobe in manj toplotnih izgub

Po podatkih raziskave Healthy Homes Barometer, 21 odstotkov Slovencev pravi, da živijo v temnih domovih, torej brez zadostne dnevne svetlobe. Njeno pomanjkanje vpliva na učinkovitost, razpoloženje in dober spanec, iztrošeni zrak v prostoru pa na zbranost pri delu in učenju. In...

Obnova strehe, menjava azbestne kritine - subvencije in krediti Eko sklada

Pri prenovi strehe je mogoče pri Eko skladu pridobiti nepovratno finančno spodbudo za izolacijo in ugoden kredit za menjavo azbestne kritine. V kolikor ste vsaj polovični solastnik hiše in prejemate redno denarno...

Fasadni omet, oplemeniten s hibridno tehnologijo

V JUB-u so materiale, razvite za ekstremne razmere ter uspešno preizkušene v vesoljski industriji, uporabili v edinstveni recepturi dveh vrhunskih ometov, idealnih za dolgotrajno zaščito fasade in izboljšanje njene...

Pametni dom prihodnosti - Dom24h

DOM24h pooseblja novi koncept bivanja ter demonstrira mnoge nove podsisteme za pametne stavbe prihodnosti. Projekt združuje nove tehnološko napredne komplementarne rešitve v novo celovito rešitev gradnje. S poudarkom...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Podražitve elektrike v 2021

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je odzval na podražitve električne energije. V skrajnem primeru je možna prepoved prodaje električne energije v tujino. Kot je dejal, država realno lahko vpliva zgolj na ceno električne energije, saj to v večji meri proizvajamo doma in s...

Ali lahko ostanemo brez elektrike ali energentov?

Podajamo odgovore bralcem, ki v zadnjih mesecih izražajo strah glede varnosti dobave energije. Bralce upravičeno skrbi visoka uvozna odvisnost Slovenije, da prav vsi ne bomo imeli zagotovljene enako varne dobave...

Energetske rešitve za podjetja in občine

Če kdaj, potem je zdaj pravi trenutek za podjetja in občine, da začnejo razmišljati o proizvodnji električne energije z lastno sončno elektrarno. Cene energentov gredo v nebo, soočamo se z energetsko krizo....

Upravljanje sončne elektrarne tudi v vaših rokah

Samooskrbna sončna elektrarna je okolju prijazna, zanesljiva naložba, ki nudi večletne prihranke. Da naprava dosega najvišjo učinkovitost, je potrebna stalna skrb tudi po njeni izgradnji. S pomočjo inovativne...

Aktualne novice

Nova spletna revija Varčujem z energijo

 V novembru je izšla nova spletna številka revije Varčujem z energijo (79).V kolikor revijo prebirate na tabličnem ali prenosnem računalniku z manjšim zaslonom, z miško priporočamo povečavo posamične strani. Če revijo prebirate na mobilnem telefonu je omogočeno preprosto povečevanje....

6. konferenca trajnostne gradnje

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je konec septembra organiziralo 6. konferenco trajnostne gradnje, ki jo je spremljalo več kot 130 udeležencev inženirske in arhitekturne stroke s področja...

Odprt je razpis za PRO Awards 2021 za najboljše Panasonicove projekte HVAC+R!

Že četrto sezono Panasonic Heating & Cooling Solutions razpisuje natečaj za prijavo projektov iz celotne Evrope iz področja HVAC+R. V različnih kategorijah bodo podelili nagrade najboljšim projektom HVAC+R, ki...

Skupina Istrabenz plini s povezovanjem podjetij v Sloveniji in na Hrvaškem...

Skupina Istrabenz plini je uspešno zaključila povezovanje s slovenskim podjetjem GTG plin iz Celja, istoimenskim podjetjem na Hrvaškem ter s podjetjem Ardoks iz Maribora. Skupina je s tem okrepila svoj položaj na...

Prezračevanje, klimatizacija

Plesen v prostoru - znebite se je in zadihajte svež zrak!

Današnja prenova hiš in gradnje novih hiš se izvaja z materiali, ki dobro tesnijo in hkrati zelo slabo prepuščajo vlago. Zato se celo v novih hišah pri takšni gradnji pojavljajo težave z odvečnim kondenzom, ki se večinoma nabira na notranji strani okenskih stekel, na zidovih pa se pojavijo temni, vlažni...

Lokalno prezračevanje zaščita pred virusi in plesnijo

V hladnejših mesecih je vzdrževanje ugodne mikroklime notranjih prostorov velik izziv. Učinkovita rešitev je zagotovo prezračevalni sistem, ki z nenehnim dotokom svežega zraka zagotavlja prijetno in...

Varčno prezračevanje doma - kaj je rekuperacija?

Danes prezračevanje z rekuperacijo ali drugače imenovano “prisilno prezračevanje” postaja novi standard pri novogradnjah. Ker so sodobne stavbe zgrajene na način, da so kar se da neprodušne, se zadostno oz....

Prijetna mikroklima s prezračevanjem doma

Bližajo se zimski meseci, ko se pred mrazom najraje skrijemo v zavetje lastnega doma. Ogrevanje, neredno prezračevanje, bolj vlažen zrak in nastanek plesni otežujejo vzdrževanje ugodne mikroklime ter znižujejo...

Varčevanje vode

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven. Če izberemo in kupimo premišljeno, bo takšna čistilna naprava z nami več desetletij in bo delovala brez napak. Če bomo seveda upoštevali nekaj preprostih navodil. Prav tako nam ne bo povzročala večjih stroškov, vzdrževanje bo enostavno, hitro in poceni. Ker pa je...

Filtri za vodo in pitna voda iz deževnice

Deževnica (kapnica) je mehka voda in kot taka, po izvedeni ustrezni filtraciji odlična za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje WC školjke,  pranje perila. Z uporabo UV sterilizatorja vode pa postane...

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na...

Samooskrba z vodo z zbiranjem deževnice

Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je, da prestrežete brezplačno...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Stropno ogrevanje in stensko ogrevanje ali hlajenje

Notranje površine zunanjih sten in podstrešnih oblog se pogosto močneje pregrevajo in ohlajajo. To povzroča dve težavi: pozimi je prostor ob zunanjih stenah za bivanje neprijeten zaradi hladu, ki ga sevajo mrzle stene, na hladnih stenah lahko začne kondenzirati vlaga, ki povzroči vlažne madeže in ustvarja...

Uponor Ecoflex VIP - jutrišnja tehnologija za ogrevalna omrežja

Ker EU stremi k temu, da do leta 2050 postane ogljično nevtralna in ker je pariški sporazum namenjen omejitvi globalnega dviga temperature na manj kot 2˚C, so podnebju prijazne in ogljično nevtralne rešitve pomemben...

Talno gretje 2021 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v...

Vlaga v kleti

Če ima novogradnja klet, jo je potrebno vedno zaščititi proti vdoru vode z zunanje strani. Postopek je razmeroma enostaven in ga lahko izvaja srednje spreten graditelj tudi sam. Seveda pa vrag tiči v detajlih, in če...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Pošteno smo že zakorakali novo ogrevalno sezono, ki je v Sloveniji razmeroma dolga – traja lahko tudi do osem mesecev. Stroški ogrevanja so veliko finančno breme za marsikatero...

Zamenjava dobavitelja energentov ni več zahtevna reč, se pa izplača, če želite v mesecu maju za celotno leto 2021 izkoristiti nižjo ceno zemeljskega plina. Za nove kupce zemeljskega plina Energija plus zagotavlja...

Preverite akcijsko ponudbo 2021 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

Kalkulator Oceni prihranek energije je novo priročno večnamensko spletno orodje, ki vam pojasni koliko prihranite s prehodom na novi energent, novi ogrevalni sistem, sončno elektrarno in električni...

Večina investitorjev se sprašuje ali je cena sončne elektrarne sprejemljiva za slovenski žep ter koliko prihranimo. Odgovore nam je pojasnil predstavnik podjetja Enertec, Peter Kumer, soustanovitelj blagovne znamke...

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.