Na povečanje deleža OVE v končni rabi energije vplivajo spremembe v izkoriščanju teh virov in spremembe v končni rabi energije. Leta 2018 je bil ta delež v Sloveniji 21,15-odstoten, kar je bilo 3,85 odstotka manj, kot je znašal ciljni delež za leto 2020, leta 2019 pa je bil zaostanek 3,15-odstoten in ga v letu 2020 ni bilo mogoče nadomestiti.

Dejanska proizvodnja elektrike iz OVE je odvisna od vremenskih dejavnikov, predvsem od hidroloških razmer pri proizvodnji elektrike v hidroelektrarnah in od osončenosti, ki vpliva na proizvodnjo v sončnih elektrarnah. Rast števila majhnih sončnih elektrarn za samooskrbo se je sicer v lanskem letu nadaljevala. Postavljenih je bilo 3947 novih sončnih elektrarn s skupno močjo 55 MW. Po številu je to skoraj 60 odstotkov več kot leto poprej, po moči pa skoraj 80 odstotkov več.

 

Rast stevila soncnih elektrarn


Konec leta 2020 je bilo v Sloveniji skupaj nameščenih 11.990 sončnih elektrarn s skupno močjo 371,5 MW.


Kam z viški proizvedene električne energije?

Samooskrbne sončne elektrarne so praviloma dimenzionirane tako, da proizvedena elektrika zadosti potrebam aktivnega odjemalca oziroma njegovega gospodinjstva. Če je proizvodnja večja od porabe, pa se poraja vprašanje, kaj se zgodi s presežki. V večji meri so prepuščeni dobavitelju elektrike, aktivni odjemalci mogoče zanje dobijo kakšno minimalno nadomestilo. Prek platforme SunContract pa lahko z njimi prosto razpolagajo. Lahko jih prenesejo v naslednje koledarsko leto in porabijo na svojem odjemnem mestu, lahko jih prenesejo na drugo odjemno mesto, jih komu podarijo ali pa jih prodajo na tržnici.

Uporabniki tržnice SunContract so v letu 2020 proizvedli skoraj 1 GWh viškov, kar je enako količini elektrike, ki jo porabi približno 200 gospodinjstev s standardno porabo elektrike (približno 4000–5000 kWh). V povprečju to pomeni slabih 4000 kWh na uporabnika ali dobrih 200 evrov (brez DDV) za gospodinjski odjem oz. 220 evrov (brez DDV) za mali poslovni odjem. Več kot polovica vseh viškov je že bila prenesena na druga odjemna mesta, preostali jih bodo lahko prenesli do konca leta, če jih ne bodo želeli porabiti na svojem odjemnem mestu.


Dobrih 50 % uporabnikov tržnice SunContract je lani ustvarilo viške.


baner soncne elektrarne

Viške deli s svojim prijateljem

Franci Justin z Gorenjske, ki ima od maja 2019 na razgibani strehi svoje hiše sončno elektrarno z močjo 16,32 kW, se je odločil, da presežke prenese svojemu prijatelju: »Že drugo leto zapored je proizvodnja večja od porabe, zato sem presežke prek tržnice SunContract prenesel prijatelju. Lani jih je bilo 3,3 MW, do letošnje pomladi pa 1,3 MW.  Če bo tokrat viškov še več, jih bom en del verjetno prenesel v naslednje leto, za vsak primer, če se bo izkazalo, da bi bile potrebe po elektriki večje ali če bi jo potreboval kateri od otrok.«

 

Rast stevila soncnih elektrarn justin

Franci Justin z Gorenjske ima na razgibani strehi svoje hiše 16,32-kilovatno sončno elektrarno, za katero je odštel 824 €/kW, z vključeno subvencijo Eko sklada. V hiši živita dve družini, ki za vsakodnevne potrebe (ogrevanje ni vključeno) na leto porabita 15.000 kWh elektrike, zato je bila odločitev za sončno elektrarno na dlani. Sončna elektrarna na strehi Justinovih bo v prihodnje zagotavljala elektriko tudi za ogrevalno toplotno črpalko.


Odločitev za sončno elektrarno je bila premišljena, Justin je kot dober gospodar pridobil sedem ponudb, na koncu pa se je odločil za podjetje SONCE energije. »V štartu sem črtal ponudnike z enim zaposlenim, ki najemajo podizvajalce. Pomembno mi je bilo, da je ponudnik zanesljiv, da je že nekaj časa na trgu in da ne bo 'ugasnil' čez nekaj let. S svojim nastopom me je v prvi vrsti prepričal tehnični direktor Jernej Škoflek, poleg tega pa je bil eden od ključnih dejavnikov za mojo odločitev tudi možnost prenosa ali prodaje viškov,« pravi sogovornik.


Pridružite se tržnici SunContract – vse lahko uredite po spletu

V prvi in zaenkrat edini tržnici električne energije v Sloveniji so registrirani zelo različni uporabniki – od gospodinjskih, poslovnih in industrijskih odjemalcev do proizvajalcev obnovljivih virov energije.

Tržnici se lahko pridružijo tako odjemalci električne energije kot tudi lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn. V obeh primerih morate najprej zamenjati dobavitelja električne energije in izbrati podjetje SONCE energija, ki je ekskluzivni partner tržnice SunContract. Menjava dobavitelja in vstop na tržnico sta preprosta – vse lahko v nekaj korakih opravite prek spleta.

  • Najprej se brezplačno registrirate na platformi: suncontract.energy.
  • Pod zavihkom »Elektrika« in »Pogodbe« oddate zahtevek za menjavo dobavitelja. Pod »vrsta pogodbe« izberete pogodbo glede na vašo vrsto odjema (gospodinjski odjem, mali poslovni odjem ali pogodbo za samooskrbo).

Na podlagi podatkov, ki ste jih vnesli, boste po elektronski pošti na e-naslov, s katerim ste se vpisali v platformo, prejeli v podpis pogodbo, ki jo podpisano in skenirano naložite nazaj na vaš račun v platformi. Dobavitelj SONCE energija bo nato začel postopek, s katerim bo prekinil vašo obstoječo pogodbo z vašim trenutnim ponudnikom. Ko bo vaša obstoječa pogodba prekinjena (brez skrbi, dobava električne energije ne bo prekinjena), boste lahko začeli sklepati dogovore na tržnici SunContract oz. boste v naslednjem letu lahko prenesli viške (v primeru samooskrbe). S podpisano pogodbo sprejmete že v osnovi ugodne cene elektrike, ki pa jih lahko z neposrednimi dogovori s proizvajalci na tržnici še dodatno znižate. Aktualne pakete si lahko ogledate na sonce.com/elektricna-energija/.

 

Rast stevila soncnih elektrarn suncontract

Povabite prijatelja in si še dodatno znižajte stroške

Na tržnico SunContract lahko k registraciji povabite prijatelje in znance in jim s tem omogočite dostop do najnovejših tehnologij s področja tehnologij blockchain v energetiki.

  • Ob prijavi na platformo kliknite na navigacijski vrstici napis »Priporočilo«, nato pa še na zavihek »Priporočilo«. Ta kombinacija klikov vas pripelje do osebnega programa priporočanja projekta SunContract.
  • S klikom na gumb »Povabi« pridete do polja, kamor lahko vpišete e-poštni naslov znanca, ki ga želite povabiti na platformo. V polje torej vpišite njegov e-poštni naslov in kliknite na gumb »Povabi«.
  • Ko bo prejel povabilo, se bo s klikom na gumb »Registracija« prijavil v sistem.

Povabite lahko poljubno število prijateljev in s tem še dodatno zmanjšate svoje mesečne stroške za električno energijo. Za vsako povabilo namreč oba dobita na račun na platformi SNC žetone v protivrednosti 10 evrov.

 


Z viški pokrije potrebe na drugem merilnem mestu

Boris Korošec iz Savinjske doline se je pred dvema letoma odločil za postavitev 11-kilovatne samooskrbne sončne elektrarne: »Hitra povrnitev naložbe in donosnost sta bila glavna razloga. Poleg tega sem razmišljal o vgradnji ogrevalne toplotne črpalke, ker je kurilno olje postalo prevelik strošek.« Letošnjo zimo je tako hišo, zgrajeno leta 2002, prvič ogrevala toplotna črpalka, pa je imel kljub temu viške, okrog 5 MW. Tako kot lani jih je prenesel na drugo odjemno mesto, kjer z njimi bolj ali manj pokrije vse potrebe po elektriki. Glede na to, da tudi na tem odjemnem mestu zdaj raste sončna elektrarna, razmišlja, da bi nekaj viškov v prihodnje podaril kolegu, večino pa porabil zase, ker v prihodnosti načrtuje tudi električni avto.

 

Rast stevila soncnih elektrarn korosec

Boris Korošec je pred dvema letoma najprej postavil sončno elektrarno, lani pa je vgradil še ogrevalno toplotno črpalko.


Prednosti tržnice za odjemalce in proizvajalce

Tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov (blockchain), ponuja rešitve, ki zadovoljijo tako odjemalce kot tudi proizvajalce električne energije. Za odjemalca je pomembno, da kupuje elektriko brez posrednika in zato po nižji ceni, pa tudi, da je na tržnici vsa elektrika zelena. Sklene lahko več dogovorov z različnimi proizvajalci po ceni, ki mu ustreza in je nižja od fiksne cene, dogovorjene s pogodbo. To lahko naredi tudi za več mesecev vnaprej, kadar koli ima čas, prek računalnika ali telefona. Na koncu lahko tudi preveri, ali so se dogovori uresničili po takšni ceni, kot so bili sklenjeni.

Registrirani proizvajalci električne energije, ki so se pridružili tržnici, imajo določeno pogodbeno ceno, po kateri platforma v vsakem primeru odkupi celotno količino proizvedene energije. Dogovorjeno pogodbeno ceno pa lahko proizvajalec na tržnici kadar koli zviša na enega izmed naslednjih načinov:

  • z individualnimi dogovori neposredno s končnimi kupci, ki jih pozna;
  • ponudbo objavi na tržnici, da jo lahko sprejme kateri koli od kupcev;
  • lahko pa sam sprejme katero od obstoječih povpraševanj kupcev.

Če proizvajalec sam nima časa, lahko zanj dogajanje na tržnici aktivno spremlja profesionalni trgovalec in v njegovem imenu sklepa dogovore.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.