Na povečanje deleža OVE v končni rabi energije vplivajo spremembe v izkoriščanju teh virov in spremembe v končni rabi energije. Leta 2018 je bil ta delež v Sloveniji 21,15-odstoten, kar je bilo 3,85 odstotka manj, kot je znašal ciljni delež za leto 2020, leta 2019 pa je bil zaostanek 3,15-odstoten in ga v letu 2020 ni bilo mogoče nadomestiti.

Dejanska proizvodnja elektrike iz OVE je odvisna od vremenskih dejavnikov, predvsem od hidroloških razmer pri proizvodnji elektrike v hidroelektrarnah in od osončenosti, ki vpliva na proizvodnjo v sončnih elektrarnah. Rast števila majhnih sončnih elektrarn za samooskrbo se je sicer v lanskem letu nadaljevala. Postavljenih je bilo 3947 novih sončnih elektrarn s skupno močjo 55 MW. Po številu je to skoraj 60 odstotkov več kot leto poprej, po moči pa skoraj 80 odstotkov več.

 

Rast stevila soncnih elektrarn


Konec leta 2020 je bilo v Sloveniji skupaj nameščenih 11.990 sončnih elektrarn s skupno močjo 371,5 MW.


Kam z viški proizvedene električne energije?

Samooskrbne sončne elektrarne so praviloma dimenzionirane tako, da proizvedena elektrika zadosti potrebam aktivnega odjemalca oziroma njegovega gospodinjstva. Če je proizvodnja večja od porabe, pa se poraja vprašanje, kaj se zgodi s presežki. V večji meri so prepuščeni dobavitelju elektrike, aktivni odjemalci mogoče zanje dobijo kakšno minimalno nadomestilo. Prek platforme SunContract pa lahko z njimi prosto razpolagajo. Lahko jih prenesejo v naslednje koledarsko leto in porabijo na svojem odjemnem mestu, lahko jih prenesejo na drugo odjemno mesto, jih komu podarijo ali pa jih prodajo na tržnici.

Uporabniki tržnice SunContract so v letu 2020 proizvedli skoraj 1 GWh viškov, kar je enako količini elektrike, ki jo porabi približno 200 gospodinjstev s standardno porabo elektrike (približno 4000–5000 kWh). V povprečju to pomeni slabih 4000 kWh na uporabnika ali dobrih 200 evrov (brez DDV) za gospodinjski odjem oz. 220 evrov (brez DDV) za mali poslovni odjem. Več kot polovica vseh viškov je že bila prenesena na druga odjemna mesta, preostali jih bodo lahko prenesli do konca leta, če jih ne bodo želeli porabiti na svojem odjemnem mestu.


Dobrih 50 % uporabnikov tržnice SunContract je lani ustvarilo viške.


baner soncne elektrarne

Viške deli s svojim prijateljem

Franci Justin z Gorenjske, ki ima od maja 2019 na razgibani strehi svoje hiše sončno elektrarno z močjo 16,32 kW, se je odločil, da presežke prenese svojemu prijatelju: »Že drugo leto zapored je proizvodnja večja od porabe, zato sem presežke prek tržnice SunContract prenesel prijatelju. Lani jih je bilo 3,3 MW, do letošnje pomladi pa 1,3 MW.  Če bo tokrat viškov še več, jih bom en del verjetno prenesel v naslednje leto, za vsak primer, če se bo izkazalo, da bi bile potrebe po elektriki večje ali če bi jo potreboval kateri od otrok.«

 

Rast stevila soncnih elektrarn justin

Franci Justin z Gorenjske ima na razgibani strehi svoje hiše 16,32-kilovatno sončno elektrarno, za katero je odštel 824 €/kW, z vključeno subvencijo Eko sklada. V hiši živita dve družini, ki za vsakodnevne potrebe (ogrevanje ni vključeno) na leto porabita 15.000 kWh elektrike, zato je bila odločitev za sončno elektrarno na dlani. Sončna elektrarna na strehi Justinovih bo v prihodnje zagotavljala elektriko tudi za ogrevalno toplotno črpalko.


Odločitev za sončno elektrarno je bila premišljena, Justin je kot dober gospodar pridobil sedem ponudb, na koncu pa se je odločil za podjetje SONCE energije. »V štartu sem črtal ponudnike z enim zaposlenim, ki najemajo podizvajalce. Pomembno mi je bilo, da je ponudnik zanesljiv, da je že nekaj časa na trgu in da ne bo 'ugasnil' čez nekaj let. S svojim nastopom me je v prvi vrsti prepričal tehnični direktor Jernej Škoflek, poleg tega pa je bil eden od ključnih dejavnikov za mojo odločitev tudi možnost prenosa ali prodaje viškov,« pravi sogovornik.


Pridružite se tržnici SunContract – vse lahko uredite po spletu

V prvi in zaenkrat edini tržnici električne energije v Sloveniji so registrirani zelo različni uporabniki – od gospodinjskih, poslovnih in industrijskih odjemalcev do proizvajalcev obnovljivih virov energije.

Tržnici se lahko pridružijo tako odjemalci električne energije kot tudi lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn. V obeh primerih morate najprej zamenjati dobavitelja električne energije in izbrati podjetje SONCE energija, ki je ekskluzivni partner tržnice SunContract. Menjava dobavitelja in vstop na tržnico sta preprosta – vse lahko v nekaj korakih opravite prek spleta.

  • Najprej se brezplačno registrirate na platformi: suncontract.energy.
  • Pod zavihkom »Elektrika« in »Pogodbe« oddate zahtevek za menjavo dobavitelja. Pod »vrsta pogodbe« izberete pogodbo glede na vašo vrsto odjema (gospodinjski odjem, mali poslovni odjem ali pogodbo za samooskrbo).

Na podlagi podatkov, ki ste jih vnesli, boste po elektronski pošti na e-naslov, s katerim ste se vpisali v platformo, prejeli v podpis pogodbo, ki jo podpisano in skenirano naložite nazaj na vaš račun v platformi. Dobavitelj SONCE energija bo nato začel postopek, s katerim bo prekinil vašo obstoječo pogodbo z vašim trenutnim ponudnikom. Ko bo vaša obstoječa pogodba prekinjena (brez skrbi, dobava električne energije ne bo prekinjena), boste lahko začeli sklepati dogovore na tržnici SunContract oz. boste v naslednjem letu lahko prenesli viške (v primeru samooskrbe). S podpisano pogodbo sprejmete že v osnovi ugodne cene elektrike, ki pa jih lahko z neposrednimi dogovori s proizvajalci na tržnici še dodatno znižate. Aktualne pakete si lahko ogledate na sonce.com/elektricna-energija/.

 

Rast stevila soncnih elektrarn suncontract

Povabite prijatelja in si še dodatno znižajte stroške

Na tržnico SunContract lahko k registraciji povabite prijatelje in znance in jim s tem omogočite dostop do najnovejših tehnologij s področja tehnologij blockchain v energetiki.

  • Ob prijavi na platformo kliknite na navigacijski vrstici napis »Priporočilo«, nato pa še na zavihek »Priporočilo«. Ta kombinacija klikov vas pripelje do osebnega programa priporočanja projekta SunContract.
  • S klikom na gumb »Povabi« pridete do polja, kamor lahko vpišete e-poštni naslov znanca, ki ga želite povabiti na platformo. V polje torej vpišite njegov e-poštni naslov in kliknite na gumb »Povabi«.
  • Ko bo prejel povabilo, se bo s klikom na gumb »Registracija« prijavil v sistem.

Povabite lahko poljubno število prijateljev in s tem še dodatno zmanjšate svoje mesečne stroške za električno energijo. Za vsako povabilo namreč oba dobita na račun na platformi SNC žetone v protivrednosti 10 evrov.

 


Z viški pokrije potrebe na drugem merilnem mestu

Boris Korošec iz Savinjske doline se je pred dvema letoma odločil za postavitev 11-kilovatne samooskrbne sončne elektrarne: »Hitra povrnitev naložbe in donosnost sta bila glavna razloga. Poleg tega sem razmišljal o vgradnji ogrevalne toplotne črpalke, ker je kurilno olje postalo prevelik strošek.« Letošnjo zimo je tako hišo, zgrajeno leta 2002, prvič ogrevala toplotna črpalka, pa je imel kljub temu viške, okrog 5 MW. Tako kot lani jih je prenesel na drugo odjemno mesto, kjer z njimi bolj ali manj pokrije vse potrebe po elektriki. Glede na to, da tudi na tem odjemnem mestu zdaj raste sončna elektrarna, razmišlja, da bi nekaj viškov v prihodnje podaril kolegu, večino pa porabil zase, ker v prihodnosti načrtuje tudi električni avto.

 

Rast stevila soncnih elektrarn korosec

Boris Korošec je pred dvema letoma najprej postavil sončno elektrarno, lani pa je vgradil še ogrevalno toplotno črpalko.


Prednosti tržnice za odjemalce in proizvajalce

Tržnica SunContract, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov (blockchain), ponuja rešitve, ki zadovoljijo tako odjemalce kot tudi proizvajalce električne energije. Za odjemalca je pomembno, da kupuje elektriko brez posrednika in zato po nižji ceni, pa tudi, da je na tržnici vsa elektrika zelena. Sklene lahko več dogovorov z različnimi proizvajalci po ceni, ki mu ustreza in je nižja od fiksne cene, dogovorjene s pogodbo. To lahko naredi tudi za več mesecev vnaprej, kadar koli ima čas, prek računalnika ali telefona. Na koncu lahko tudi preveri, ali so se dogovori uresničili po takšni ceni, kot so bili sklenjeni.

Registrirani proizvajalci električne energije, ki so se pridružili tržnici, imajo določeno pogodbeno ceno, po kateri platforma v vsakem primeru odkupi celotno količino proizvedene energije. Dogovorjeno pogodbeno ceno pa lahko proizvajalec na tržnici kadar koli zviša na enega izmed naslednjih načinov:

  • z individualnimi dogovori neposredno s končnimi kupci, ki jih pozna;
  • ponudbo objavi na tržnici, da jo lahko sprejme kateri koli od kupcev;
  • lahko pa sam sprejme katero od obstoječih povpraševanj kupcev.

Če proizvajalec sam nima časa, lahko zanj dogajanje na tržnici aktivno spremlja profesionalni trgovalec in v njegovem imenu sklepa dogovore.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija? Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

Varčevanje toplotne energije

Lesna biomasa v Sloveniji - izziv lesnih goriv

Les je v Sloveniji pomemben energent. Po podatkih Statističnega urada Slovenije ga v energetske namene porabimo okrog 2 milijona ton. Največ lesa v energetske namene porabijo gospodinjstva, sledijo industrija in energetski objekti (toplarne ter sistemi sočasne proizvodnje elektrike in toplote). V gospodinjstvih v...

Gorivne celice: učinkovita tehnologija prihodnosti

Med najbolj inovativne in učinkovite energetske rešitve nedvomno spadajo gorivne celice. Tehnologija ni nova, saj so teoretične zasnove znane že več kot 150 let. Sedaj so tudi komercialno razvite in zaradi vse...

Kombinirani kotli na pelete in drva

Prehranska in energetska neodvisnost sta v tem trenutku pomembnejši kot kadarkoli. Nekateri strategi in drugi napovedovalci bodočnosti so sicer opozarjali na nevarnosti, vendar jih odločevalci niso dobro slišali....

Vrhunska Clivet toplotna črpalka »Made in Italy«

Clivet, znani italijanski proizvajalec termotehnične opreme, predstavlja toplotne črpalke Edge EVO 2.0. – EXC. Gre za rešitev, ki zadovoljuje vse potrebe po ogrevanju, hlajenju in pripravi tople sanitarne vode v...

GRADNJA IN OBNOVE

Domača pisarna v mansardi:  svetla in varna pred poletno vročino

Med pandemijo je veliko ljudi svoje delo opravljalo na daljavo oziroma od doma, kar je za mnoge pomenilo številne izzive, povezane z organizacijo delovnika, ravnovesjem med delom in družino, dobrim počutjem in delovnim okoljem. Zlasti primerno delovno okolje je zelo pomembno, kajti ni dovolj, da računalnik...

Montažne hiše 2022, cena je še vedno konkurenčna

Montažne hiše so se v letu 2022 podražile, razlog za to  je konkreten dvig cen surovin in energentov. Cene rastejo tudi na področju klasične gradnje. Vendar...

Naravna svetloba pomeni boljše počutje

Za zdravje in dobro počutje v zaprtih prostorih, naj bo to na delovnem mestu ali doma, je naravna svetloba nepogrešljiva. Številne raziskave so potrdile, da se pri tem tudi najboljši viri umetne svetlobe z njo le...

Strešna okna 2022– za več svetlobe in manj toplotnih izgub

Po podatkih raziskave Healthy Homes Barometer, 21 odstotkov Slovencev pravi, da živijo v temnih domovih, torej brez zadostne dnevne svetlobe. Njeno pomanjkanje vpliva na učinkovitost,...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Nakup in prodaja električne energije po sistemu dinamičnega določanja cen

Zaradi izjemne rasti in nepredvidljivega gibanja cen električne energije na trgu in možnosti, ki jih ponuja Zakon o oskrbi z električno energijo, je podjetje SONCE energija na tržnici SunContract kot prvi ponudnik na slovenskem trgu letos ponudilo pakete nakupa in prodaje elektrike po sistemu dinamičnega...

»All in one« za otočne sončne elektrarne

»All in one« za otočne sončne elektrarne, je dal na trg Velog d.o.o. Prvi kupci pravijo, da je sončna elektrarna povsem enostavna za namestitev, saj jo je treba le povezati s sončnimi celicami in že proizvaja...

Lastna elektrarna - ko neodvisnost postane privilegij

Potem ko je pred dvema letoma Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo covida-19, smo vstopili v povsem neznano obdobje. Obdobje strahu, rasti cen energentov … Komaj so...

Solarni paneli, kakovost in cena v 2022

Kljub temu, da so prve silicijeve sončne celice nastale pred več kot 60 leti, so se sončne elektrarne in s tem fotovoltaika, kot pomemben vir energije, razmahnile v zadnjih 15 letih. Opaznejši padec cen za solarne...

Aktualne novice

JUB-ove aktivne notranje barve in premazi za les izboljšuje kakovost bivalnih prostorov

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je v začetku junija v Izoli organiziralo strokovno srečanje, ki se je odvijalo v prostorih Univerze na Primorskem. Na dogodku so v družbi JUB s predavanji, ki sta jih za izdelke JUBIN pripravili produktna vodja Anamari...

HYDROSOL Decor je Izbran produkt leta 2022

Na našem tržišču se vsako leto pojavi vrsta novih izdelkov široke potrošnje, ki uporabnikom prinašajo številne koristi in izboljšujejo njihovo uporabniško izkušnjo. Med njimi je tudi JUB-ov inovativni izdelek...

Ne spreglejte aktualnih spodbud za digitalni in zeleni prehod

Na področju zelenega in digitalnega prehoda bodo v letu 2022 dodeljene spodbude za raziskave, razvoj in inovacije. Ker med priznane stroške spadajo tudi stroški osebja, amortizacija instrumentov in opreme,...

Cene energentov v letu 2022

Cene energentov na evropskih borzah so se v prvem tričetrtletju lanskega leta precej zvišale, rast pa se je nadaljevala vse do konca leta. Visoke cene elektrike so odraz visokih cen energentov in visokih temperatur po...

Prezračevanje, klimatizacija

Mitsubishi prezračevanje za čist in svež zrak

Znano je, da onesnažen zrak zunaj škoduje vašemu zdravju. Pa veste, da enako velja za zrak, ki ga dihate v zaprtem prostoru? Kar 90 % časa preživimo v notranjih prostorih: doma, v šoli, v službi in ko gremo v trgovino ali v restavracijo. Kadar ne zračimo, je v zraku veliko prahu, plesni, pršic in...

Pravočasna in pametna izbira klimatske naprave je zelo pomembna

Še pred nekaj leti je veljalo, da je klimatska naprava stvar prestiža, danes pa vemo, da je zaradi vedno bolj pogostih in daljših vročinskih valov nepogrešljiva v naših domovih. Uporablja jo več kot tretjina...

Prezračevalne naprave za boljšo kakovost bivanja

Pozimi ne odpiramo oken, ker se bojimo mraza in toplotnih izgub, poleti zato, da bi vročini preprečili vstop v bivalne prostore. Vsi pa vemo, kaj za naše zdravje in kakovost bivanja pomeni pomanjkanje svežega zraka:...

Stropna klima, ki ne piha

Stropna klima naprava ni nič drugačna od bolj poznane klasične stenske klima naprave in deluje na popolnoma enakem principu. Od stenske klima naprave se razlikuje predvsem po načinu vgradnje. Kot...

Varčevanje vode

Sistemi za zbiranje deževnice

Preudarni posamezniki vedno iščejo načine, kako v svoje življenje vpeljati nekaj novega, kar bi združevalo prijetno izkušnjo in bilo hkrati tudi koristno. Eden od naših predlogov je, da prestrežete brezplačno deževnico in jo uporabite za zalivanje okrasnih rastlin ali zelenjavnega vrta.

Nakup čistilne naprave – kaj moramo vedeti

Nakup male čistilne naprave ni enostaven. Če izberemo in kupimo premišljeno, bo takšna čistilna naprava z nami več desetletij in bo delovala brez napak. Če bomo seveda upoštevali nekaj preprostih navodil. Prav...

Filtri za vodo in pitna voda iz deževnice

Deževnica (kapnica) je mehka voda in kot taka, po izvedeni ustrezni filtraciji odlična za zalivanje vrta, pranje avtomobila, splakovanje WC školjke,  pranje perila. Z uporabo UV sterilizatorja vode pa postane...

Nasveti za zbiranje deževnice

Za namakanje vrtov zadostuje že enostavna in cenovno ugodna rešitev. Če imate velik vrt z večjo potrebo po vodi ali pa želite deževnico izkoristiti tudi v hiši, je priporočljiva vgradnja podzemne naprave (na...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Talno gretje 2022 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v prostoru po vgradnji talega gretja vsaj 2 stopinji nižja. Večina starejših hiš se ogreva z...

Prenova kopalnice 2022 - kratek čas obnove in cena

Prenova kopalnice je super priložnost, da v stanovanju sami naredimo nekaj, kar nam bo še dolgo v zadovoljstvo. Praksa kaže, da lahko tudi v kopalnice z majhno kvadraturo z dobrim načrtovanjem spravite...

Je talno ogrevanje res za na smetišče zgodovine?

Malo nenavaden naslov, ki potrebuje razlago. V Delu je Bojan Žnidaršič izrekel trditev da “Talno gretje gre na smetišče zgodovine”. Strokovnjak na mnogih področjih in energetski svetovalec je trditev utemeljil...

Stropno ogrevanje in stensko ogrevanje ali hlajenje

Notranje površine zunanjih sten in podstrešnih oblog se pogosto močneje pregrevajo in ohlajajo. To povzroča dve težavi: pozimi je prostor ob zunanjih stenah za bivanje neprijeten zaradi hladu, ki ga sevajo...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

V luči trenutne energetske krize je vse več govora o samooskrbi in možnosti izrabe danosti, ki nam jih nudi narava. Obnovljivi viri energije, med njimi tudi sonce, so postali izjemno pomembni in fotovoltaična...

Ko pomislimo na topel dom, običajno ne pomislimo tudi na udobje. Ob besedi ogrevanje še vedno največkrat dobimo asociacijo na zamudno pripravljanje in skladiščenje drv, skrb za pravočasno in zadostno naročanje...

Postopek zamenjave dobavitelja elektrike je za odjemalca prijazen in dokaj preprost, novi dobavitelj ob predaji vaših podatkov uredi zamenjavo. Gospodinjstvo najprej preveri pogoje odpovedi, ki jih je ob sklenitvi...

Pošteno smo že zakorakali novo ogrevalno sezono, ki je v Sloveniji razmeroma dolga – traja lahko tudi do osem mesecev. Stroški ogrevanja so veliko finančno breme za marsikatero...

Preverite akcijsko ponudbo 2021 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus....

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.