Najtanjše talno gretje – polaganje, kot ga še ne poznate

Talno gretje ima pred drugimi sistemi ogrevanja prednosti v prihrankih, hitri regulaciji in kratkim odzivnim časom.

V zadnjih letih se v Sloveniji najpogosteje vgrajuje sistem toplotnih črpalk. To je posledica več dejavnikov, kot so enostavna uporabe in vzdrževanje, toplotne črpalke so okolju prijazne, ter najpomembnejše, toplotna črpalka je energetsko učinkovita in lahko za nizke stroške zagotavlja ogrevanje in hlajenje prostorov.

Dejanski prihranek in dolgoročna varnost pa nista odvisna samo od izbire toplotne črpalke, temveč od kvalitetne izvedbe celotnega sistema ogrevanja, ki se začne pri vgradnji optimalnega razvoda ogrevanja oz. hlajenja po hiši in konča pri učinkovitem krmiljenju.

 

talno gretje

 

Talno gretje zagotavlja udobje in prihranek

S sistemom talnega ogrevanja lahko dosežemo najnižje možne temperature predtoka, ki pri skrbnem načrtovanju bivalnih prostorov in pod ustreznimi pogoji lahko znašajo 25° do 35°C.

Pravilna odločitev pri izbiri razvoda ogrevanja nam zagotavlja učinkovito, ugodno in ekonomično delovanje sistema. Pri njegovi izbiri moramo biti še posebej pozorni, saj je razvod ogrevanja vgrajen podometno in ga praktično ni mogoče naknadno zamenjati ali pa je ta zamenjava povezana z zelo visokimi stroški.

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj s talnim gretjem dosežemo, da je potrebna temperatura v prostoru, po vgradnji talnega gretja vsaj 2 stopinji nižja. Večina starejših hiš se ogreva z radiatorji, zato običajno poseg ob vgradnji talnega gretja zahteva izselitev iz prostorov ter tudi precej časa za vgradnjo, razen tega pa potrebno razpoložljivo višino tal. Vse te težave lahko hitro rešimo s suhomontažnim sistemom Uponor SICCUS, razen tega za polaganje talnega gretja potrebujemo minimalno konstrukcijsko vgradno višino – 43 mm, vgradnja pa je povsem suha.

 

Talno gretje cena, glede na prihranke

Talno gretje ima pred drugimi sistemi ogrevanja prednosti v prihrankih, hitro regulacijo in kratkim odzivnim časom, toplota pa se v primerjavi z radiatorji oddaja preko veliko večje površine, zaradi česar v prostoru potrebujemo najmanj za dve stopinji nižjo temperaturo. Cena za talno gretje sicer ni nizka, koliko stane in kako poteka izvedba za suhomontažno talno gretje Uponor Siccus smo preverili pri podjetju Uponor, ki je eden izmed vodilnih ponudnikov.

Koliko se znižajo stroški za ogrevanje je bolj relevantno vprašanje kot kakšna je cena. V celotni življenjski dobi je, v primerjavi z radiatorji, možno predvideti določene prihranke.

Pri ogrevanju ali hlajenju hiše naj bodo prihranki za vaš primer objekta med prvimi merili za izbor. Če želite natančno preučiti vse možnosti varčevanja pri ogrevanju in kakšna bi bila cena za talno gretje za vaš primer hiše, bodisi za mokri ali suhomontažni sistem, kontaktirajte podjetje Titan iz Kamnika, ki vam bo hkrati pomagal pri izbiri monterja.

 baner talno stensko ogrevanje

 

Najtanjše talno gretje, polaganje brez estriha

Nemalokrat se ob odločitvi za talno gretje pojavijo težave z razpoložljivo višino tal, ki je potrebna za zadostno toplotno izolacijo in vgradnjo talnega gretja, ter problemom maksimalno še dovoljene obremenitve talne konstrukcije (npr.: pri lesenih medetažnih konstrukcijah). Ena od rešitev je sistem suhomontažnega talnega gretja Uponor SICCUS, ki omogoča hitro in čisto vgradnjo s pomočjo posebnih suhomontažnih talnih plošč. S tem je zagotovljena takojšnja vselitev, tal pa ni potrebno sušiti pred vgradnjo zaključnih talnih oblog.

 

talno gretje polaganje sistema

 Prerez talnega gretja Uponor SICCUS, kateri elementi so potrebni za polaganje na lesena tla (levo) in na betonska tla (desno).

 

talno gretje suhomontazne plosce Uponor Siccus

Polaganje cevi za talno gretje v predhodno položene suhomontažne plošče Uponor Siccus s ploščami za prenos toplote.

Pri sodobnem talnem gretju polaganje poteka hitro in to brez vode in umazanije

V praksi so dobrodošli novodobni načini polaganja talnega gretja brez vode in umazanije ter časovno hitro izvedljivi postopki.

Sistem Uponor SICCUS sestavljajo 4 elementi: suhomontažne plošče, plošče za prenos toplote, ogrevalne cevi in PE folija. V kombinaciji s suhomontažnimi, predfabriciranimi ploščami iz mavčnih vlaken (npr. Knauf Vidifloor, Brio) se doseže majhna statična obremenitev (samo 25 kg/m2). Takšno polaganje talnega gretja predstavlja pomembno prednost pri vgradnji suhomontažnega sistema na lesene konstrukcije (lesene hiše). Sama sestava talnega gretja in tal zagotavlja odlične pogoje za hitro regulacijo temperature (hiter odzivni čas).

 

Talno gretje uponor siccus plošče

Pri polaganju talnega gretja potrebujemo 4 osnovne elemente za izvedbo: suhomontažne izolacijske plošče, plošče za prenos toplote, ogrevalne cevi in PE folijo.


 

Suhomontažno talno gretje se prilagaja vsakršni podlagi

Integrirani utori na suhomontažni plošči se popolnoma prilegajo plošči za prenos toplote in Uponorjevim ogrevalnim cevem. Suhomontažno ploščo za talno ogrevanje je potrebno enostavno položiti na tla, katera morajo biti poravnana, in, če je potrebno, tudi dodatno toplotno izolirana. V tako položene plošče je potrebno vstaviti ploščo za prenos toplote tam, kjer so predvidene ogrevalne cevi za talno gretje.

Na koncu se vgradijo še Uponorjeve ogrevalne cevi Comfort Pipe Plus 14×2 mm. Razmik med cevmi je odvisen od ogrevalnih zahtev, znaša lahko 150, 225 ali 300 mm. Med Uponorjevo suhomontažno ploščo in suhomontažno predfabricirano ploščo iz mavčnih vlaken je potrebno vgraditi PE folijo debeline min. 0,2 mm.

 

cena talno gretje uponor siccus

Posebna oblika utora (v obliki črke omega) na suhomontažni plošči omogoča odličen prenos toplote.


 Suhomontažno talno gretje – prednosti:

  • nizka vgradna višina tal: od 43 mm,
  • kratek čas vgradnje,
  • če se kombinira s suhomontažnimi talnimi ploščami so tla takoj pohodna,
  • minimalna statična teža: 25 kg/m2 s suhomontažnimi talnimi ploščami in 61 kg/m2 s cementnim estrihom KB 650,
  • primerno za univerzalno uporabo suhomontažnih plošč,
  • hiter odzivni čas z majhno akumulacijo,
  • popolna svoboda pri postavljanju pohištva, ker ni radiatorjev.

Vgradna višina za talno gretje

Pri obnovi stare hiše ali tudi gradnji nove zgradbe je konstrukcijska vgradna višina sistema talnega ogrevanja izredno pomembna. Sistem za talno ogrevanje Uponor SICCUS je najtanjši suhomontažni sistem, saj znaša minimalna vgradna višina samo 43 mm. Pri novih zgradbah se bo vgradna višina povečala med 56 mm in 65 mm, kar je odvisno od specifičnih zahtev po dodatni udarno-zvočni izolaciji.

Poleg navedenega nudi Uponor široko paleto proizvodov za sistem vodovoda, radiatorsko ogrevanje in talno gretje. Za detajlne informacije kontaktirajte podjetje Dom-Titan d.d., ki je uradni zastopnik podjetja Uponor v Sloveniji.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija?
Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bodo odgovorili na vprašanja.


Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI