Peči za centralno na drva – najcenejše ogrevanje 2023

Oglasno sporočilo

Peči za centralno na drva z uplinjevalno komoro so odlična zamenjava za vse, ki so naveličani pogostega nalaganja drv. Dosegajo tudi višje izkoristke.

Zakaj ostati pri peči za centralno na drva?

V letu 2023 so presenetile podražitve vseh energentov. Povečano zanimanje za drva in pelete je čakalne dobe za dobavo podaljšalo tudi do par mesecev, peleti pa so bili čez poletje tudi nedobavljivi. Vsem je jasno, da je razen cene še kako pomembna zanesljivost dobave. Kateri energent je za ogrevanje najcenejši, hkrati pa je tudi zanesljiv, se sprašujejo vsi, ki resno razmišljajo o zamenjavi peči za centralno.

Peci za centralno na drva

Energetska stroka meni, da so peči za centralno na drva dobra izbira v slabše izolirani hiši

Poraba drv je seveda odvisna od energetske potratnosti stavbe. V primeru bolj potratnih hiš, ki ogrevajo z radiatorji, energetski svetovalci ob zamenjavi iztrošene peči svetujejo novo, sodobnejše ogrevanje na drva z uplinjevalno komoro. Četudi ti nimajo lastnega gozda, pregled aktualnih cen drv pokaže, da so se ta v zadnjem letu (merjeno v avgustu 2022), sicer podražila za nekje 45 odstotkov. Lahko pa računamo, da bo cena drv z zmanjšanjem zanimanja že spomladi konkretno podla.

baner lesna biomasa kotli

Drva še vedno najcenejši energent

Cene bukovih in mešanih drv je v avgustu 2022 preverjal portal www.gozd-les.com. Aktualni pregled cen za drva pokaže, da smo lahko skladovnico bukovih drv prostorninski meter (prm) kupili za 87,21 EUR, mešana drva pa za 71,79 EUR.


Dobra novica je, da lastniki iztrošenih peči na drva, ki so sedaj ogrevali s centralno pečjo na drva, ki ni bila uplinjevalna peč, preidejo na nove peči in to kljub podražitvi kuriva, saj bodo z novejšo tehnologijo porabili znatno manj, lahko tudi polovico manj kuriva.


Uplinjevalne peči za centralno na drva – učinkovitejše izgorevanje

Razen tega Eko sklad ob zamenjavi dotrajane peči za centralno na drva z novejšo, dodeljuje visoke spodbude, sofinancira tudi do 50 – odstotkov investicije. V predpisih je določena tudi velikost akumulatorja, ki je odvisna od moči kotla. Akumulator deluje kot blažilnik, ki toploto počasi oddaja v sistem tudi potem, ko so drva že dogorela. Najvišji izkoristek dosegajo uplinjevalne peči, v katerih dimni plini, ki jih oddajajo goreča polena, dogorevajo v posebni visokotemperaturni komori. Takšne centralne peči lahko vključujemo tudi na daljavo ali s časovnim programatorjem, saj imajo prigrajen sistem za vžig kuriva.

Peči za centralno na drva z uplinjevalno komoro so odlična zamenjava za vse, ki ste naveličani pogostega nalaganja drv. V primerjavi s klasičnimi, dosegajo znatno višje izkoristke. Drva se nalagajo enkrat dnevno, ostanek pepela je zanemarljiv, kurišča so znatno večja.

 

Peci za centralno na drva uplinjevalna komora

Peči za centralno na drva z uplinjevalno komoro so odlična zamenjava za vse, ki ste naveličani pogostega nalaganja drv. V primerjavi s klasičnimi, dosegajo znatno višje izkoristke. Drva se nalagajo enkrat dnevno, ostanek pepela je zanemarljiv, kurišča so znatno večja.

 

Cena centralnih peči na drva

Cena teh centralnih peči je dosegljiva za skoraj vsak žep. Če vas zanima centralna peč na drva srednjega cenovnega razreda (z izvedbo na ključ), je ta tudi v primerjavi s toplotnimi črpalkami zrak – voda (upoštevajoč višjo subvencijo), nižja, Eko sklad pa vam hkrati omogoči tudi ugoden kredit. Zato z zamenjavo, dokler so na voljo tako visoke subvencije, nima smisla odlašati.

 

Windhager LogWIN Klassik – peč višjega srednjega cenovnega razreda

Peči za centralno na drva proizvajalca Windhager glede na kakovost zaslužijo nekoliko višjo ceno od drugih peči.

Windhager poskrbi za višje udobje uporabnika ter izredno trpežne materiale. Možne so še tako zahtevne postavitve peči v kotlovnico. Polnilni prostor teh centralnih peči na drva, z volumnom 145 m, je izredno velik, omogoča nalaganje drv tudi do pol m dolžine. Material iz katerega je izdelana zgorevalna komora te peči  je posebej odporen na visoke termične obremenitve, hkrati je patentiran. Izdelan je iz posebne mase – silicij karbida in keramike, dosega 90,9 % izkoristek. Za nadzorovano izgorevanje se ventilator modulirano prilagaja.

LambdaTherm tehnologija poskrbi za izgorevanje peči brez emisij ter popolnoma ohrani žerjavico, ponovni zagon pa je z njo hitrejši. Morda še pri centralnih pečeh na drva niste naleteli na prilagodljivo posodo za pepel za enostavno in čisto odstranjevanje pepela ter vrtljivi priključek cevi dimnih plinov za 180° z možnostjo priklopa zgoraj, levo ali desno.

Peci za centralno na drva windhager logwin klassik

 

Ta centralna peč na drva je za nameček nadgrajena tudi z upravljalno enoto InfoWIN Plus v slovenskem meniju. Dodatno je opcijsko možno še, kar druge peči običajno nimajo – prilagojeno odpiranje vrat (levo/desno) ter avtomatski vžig ter specifične možnosti upravljanja peči na daljavo.


Cena 15 – 18 kW peči Windhager LogWIN Klassik v letu 2022 znaša 8.340,00 eur + ddv


Katere specifične možnosti pridejo prav za vaš primer, kakšno udobje centralne peči na drva bi si želeli, kontaktirajte svetovalce v skupini Veto Group. Po Sloveniji vam je na voljo mreža njihovih trgovin in brezplačno strokovno svetovanje.


V spodnji tabeli lahko preverite kam spada vaš objekt glede na porabljeno količino energije za ogrevanje (kWh/m2) ali pride v poštev vgradnja peči za centralno na drva.

Peci za centralno na drva tabela

Pomoč pri odločanju za najcenejše ogrevanje med raznimi sistemi ogrevanja za različno energijsko potratne hiše. Ekvivalent porabe: 1 liter kurilnega olja = 10 kWh/m2. 


Več informacij o delovanju in ceni peči za centralno na drva prejmete z izpolnitvijo spodnjega kontaktnega obrazca.

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI