Gorivne celice: učinkovita tehnologija prihodnosti

Gorivne celice spadajo med najbolj inovativne in učinkovite energetske rešitve. Tehnologija ni nova, saj so teoretične zasnove znane več kot 150 let.

Med najbolj inovativne in učinkovite energetske rešitve nedvomno spadajo gorivne celice. Tehnologija ni nova, saj so teoretične zasnove znane že več kot 150 let. Sedaj so tudi komercialno razvite in zaradi vse večjih potreb po električni energiji in energetski učinkovitosti so na najboljši poti, da postanejo eden najpomembnejših načinov pridobivanja energije v prihodnosti.

gorivne celice ogrevanje na vodik


Vodik je med vsemi vrstami kemičnega goriva najmočnejše in v primerjavi z drugimi manj obremenjuje okolje.


Ogrevalni sistemi na gorivne celice proizvajajo toplotno in električno energijo s t. i. hladnim zgorevanjem, podobno kot klasične naprave za soproizvodnjo. Razlika je v tem, da pri klasični soproizvodnji pretvorba energije poteka na mehanski način, pri gorivnih celicah pa na elektrokemijski, ki zagotavlja še večjo učinkovitost. Kemijska reakcija med vodikom in kisikom, ki poteka v nasprotni smeri kot elektroliza vode, je tista, ki omogoča delovanje gorivnih celic. Rezultat te reakcije so namreč toplotna in električna energija in voda, toplota pa se lahko uporabi za ogrevanje z vodikom in pripravo sanitarne vode.

 

Napreden sistem mikro-SPTE »H2 Ready«

Na trgu je že nekaj sistemov na gorivne celice, ki se preizkušajo v praksi. Pred kratkim je SenerTec predstavil nadgrajeno različico sistema mikro-SPTE z gorivno celico Dachs 0.8 (prva različica je bila na evropskem trgu predstavljena 2019), ki lahko deluje z mešanico zemeljskega plina (ali biometana) in do 20 odstotki vodika. Nadgradnja izdelka sovpada z naraščajočim trendom, saj kupci vse bolj posegajo po sistemih za soproizvodnjo, ki so pripravljeni za vodik.

baner plinski kotli

Gorivne celice za eno ali dvostanovanjsko hišo

Gre za kompakten sistem za oskrbo s toploto in električno energijo, ki je primeren za eno ali dvodružinsko hišo. Zemeljski plin se pretvori v vodik, ki se nato dovaja v gorivno celico s protonsko izmenjevalno membrano (PEM). V gorivni celici se vodik združi s kisikom, da se ustvarijo molekule vode, pri tem pa nastajata električna energija (do 705 W) in toplota (do 1,0 kW).

Gorivna celica v sistemu Dachs 0.8 je zelo učinkovita: 39 odstotkov energije se pretvori v električno, skupni izkoristek sistema pa je 93-odstoten. Sistem ima vgrajen kondenzacijski kotel, ki lahko po potrebi (npr. pozimi) zagotovi do 21 kW dodatne toplote. Dachs 0.8 ima zaradi visoke učinkovitosti manjše izpuste CO2 kot sistemi z ločeno proizvodnjo toplote in električne energije. Ima podaljšano življenjsko dobo (85.000 ur delovanja), zato se lahko pri povprečnem delovanju 12 ur na dan uporablja do 20 let. Poleg tega ga je mogoče preprosto integrirati v sistem upravljanja z energijo oziroma v pametni dom.

gorivne celice ogrevanje vodik

 

»Sistem mikro-SPTE z gorivno celico Dachs 0.8 GenD je dolgoročna energetska rešitev za družinske domove. Pripravljen je za delovanje z zemeljskim plinom, ki lahko vsebuje do 20 odstotkov vodika, in ponuja integrirano upravljanje energije prek portala Dachs, ki je dostopen na daljavo prek interneta. Je izredno prilagodljiv in se lahko uporablja v kombinaciji z drugimi energetskimi rešitvami, kot so fotovoltaični in baterijski sistemi (otočna sončna elektrarna) ter domači hranilnik elektrike. Gospodinjstva lahko podnevi izkoriščajo električno energijo, ki jo proizvede sončna elektrarna, zvečer in pozimi pa se ogrevajo s sistemom SPTE,« pravi Gunter Grosch, produktni vodja pri podjetju SenerTec

 

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI