Evropska unija mora za dosego podnebne nevtralnosti do leta 2050 preoblikovati energetski sistem, ki je vir 75 odstotkov njenih emisij toplogrednih plinov. Pomembno vlogo pri razogljičenju bo imel vodik, s katerim je nedvomno povezana tudi prihodnost ogrevanja. Že danes je namreč mogoče zemeljskemu plinu dodajati do 20 odstotkov vodika in s tem občutno zmanjšati izpuste CO2.

 

ogrevanjem z vodikom manj CO2

 

Samo v Nemčiji, na primer, bi se lahko na ta način izpusti toplogrednih plinov na letni ravni zmanjšali za približno sedem odstotkov, kar bi bil hiter in učinkovit prispevek k varstvu podnebja. Tehnologija, ki to omogoča, je že nameščena v tisočih ogrevalnih sistemih. Tako lahko nekateri plinski kondenzacijski kotli najnovejših generacij, npr. Vitodens 300 in Vitodens 200 že danes delujejo z dodajanjem od 20 do 30 odstotkov vodika. »Lastniki hiš in stanovanj, ki se odločajo za te sodobne stenske in kompaktne naprave, so idealno opremljeni za prihodnost,« pravi Urban Odar, direktor Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina.

 baner plinski kotli

Ogrevanje z vodikom in električno energijo

Pilotna študija nemške agencije za energijo (DENA) je pokazala, da bi lahko mešanica - ogrevanje z vodikom in elektriko v stavbnem sektorju do leta 2050 zmanjšala stroške energetskega sistema za najmanj 260 milijard evrov. Širitev elektroenergetskih omrežij in rezervnih elektrarn, ki bi bila sicer nujna za večjo elektrifikacijo ogrevalnega sektorja, bi lahko znatno omejili, če bi obstoječo plinsko infrastrukturo prilagodili za vodik.

 

ogrevanjem z vodikom


Proizvodnja vodika z obnovljivimi viri naj bi do leta 2024 dosegla milijon ton, do leta 2030 pa že 10 milijonov ton.


Proizvodnja vodika z obnovljivimi viri energije

Evropska komisija je prepričana, da je z vodikom mogoče podpreti razogljičenje industrije, prevoza, proizvodnje električne energije in stavb, zato je že lani poleti objavila strategijo za vodik, ki predvideva veliko širitev proizvodnih zmogljivosti. Proizvodnja vodika z obnovljivimi viri energije naj bi do leta 2024 dosegla milijon ton, do leta 2030 pa že 10 milijonov ton.

Nemška vlada je že lani poleti napovedala, da bo za razvoj infrastrukture za vodik namenila 9 milijard evrov. Poleg tega podpira številne pilotne projekte, kot je izgradnja infrastrukture za vodik v regiji Kaisersesch v nemški zvezni deželi Porenje-Pfalško. V okviru projekta SmartQuart, ki ga financira nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo (BMWi), bo do leta 2023 v tej regiji zgrajena celotna infrastruktura za vodik. Vključevala bo proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov za delovanje elektrolizatorjev, shranjevanje in distribucijo vodika ter za distribucijo vodika, ki se bo uporabljal v sektorjih za preskrbo industrije in transport za ogrevanje in elektriko.


Ogrevanje z vodikom - prednosti

  • Je najpogostejši element v vesolju.
  • Ni strupen, koroziven ali radioaktiven.
  • Ne onesnažuje vode in ne škoduje naravi ali okolju.
  • V primerjavi z zemeljskim plinom in kurilnim oljem ima največjo energijsko gostoto na kilogram (vodik 33,3 kWh/kg, zemeljski plin 13,9 kWh/kg, kurilno olje 11,4 kWh/kg).
  • Lahko se proizvaja in zgoreva brez emisij CO2, zato je popolnoma prijazen podnebju.
  • V naravi je prisoten le v kemijsko vezani obliki, npr. v vodi. V tej obliki pokriva več kot dve tretjini površine našega planeta.

Kondenzacijski kotli za 100-odstotno ogrevanje z vodikom

Nekatera podjetja preizkušajo kondenzacijske kotle za 100-odstotno delovanje z vodikom in ogrevalne sisteme, združljive z gorivnimi celicami. V ta namen že preizkušajo kondenzacijske kotle H2ready. Kot osnova so uporabljeni sodobni stenski kotli na zemeljski plin z možnostjo prilagoditve plina, s predmešalnim ploskovnim plinskim gorilnikom. Zgorevanje vodika se bistveno razlikuje od zgorevanja zemeljskega plina, kar zahteva povsem nov razvoj sistema za zgorevanje, nadzor plamena in krmiljenje ter prilagoditve sestavnih delov gorilnika.

 

ogrevanjem z vodikom pec Bosch h2

Inovativni kondenzacijski kotli H2ready bodo brez večjih posegov omogočali prehod z zemeljskega plina ali mešanic zemeljskega plina in vodika na čisti vodik. 

 

Podjetje Bosch že izvaja testiranje na Nizozemskem in v Veliki Britaniji, kjer so novembra predstavili prototip nove stenske grelne naprave, kotel H2-Ready, ki lahko deluje na običajni zemeljski plin ali na mešanico vodikovega dodatka. Ko bo omrežje preklopljeno na vodik, se lahko kotel le nekaj prilagoditvami preklopi na uporabo vodika. Bosch sicer že izdeluje industrijske kotle na čisti vodik.

 


GIZ DZP, g.i.z.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.