Pozimi je zaradi nizkih zunanjih temperatur in čezmerne vlage v bivalnih prostorih več možnosti za nabiranje kondenzata in nastanek plesni na hladnih površinah. Včasih smo to težavo reševali z rednim vsaj petminutnim odpiranjem oken (najbolje na prepih), danes to zaradi načina življenja preprosto ni izvedljivo.


odpiranje oken ali prezracevanje

Mehansko prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka – rekuperacija je najbolj učinkovita rešitev prezračevanja v zrakotesnih, energijsko učinkovitih hišah.


Za zadostno izmenjavo zraka v prostoru bi morali v stanovanju ali v hiši vsaj trikrat na dan (ali petkrat, če je v stanovanju cel dan več oseb) za pet minut odpreti vsak okna in vrata. To je edini način, da v zraku v bivalnih prostorih ohranimo ustrezno razmerje med kisikom in ogljikovim dioksidom, ne da bi pri tem pretirano narasla relativna vlažnost.

Z vidika zadrževanja toplote v stanovanju je razumljivo, da pozimi bolj poredko odpiramo okna, z vidika kakovosti bivanja pa je pomanjkanje prezračevanja povezano s celim kupom težav, tudi s povečanim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Prezračevanje je namreč eden najpomembnejših preventivnih ukrepov, s katerim zmanjšamo možnost ne samo za okužbo z novim koronavirusom, ampak tudi z drugimi virusi, ki smo jim izpostavljeni v hladnejših mesecih.

Smiselno je torej razmisliti o prezračevalni napravi, ki bo poskrbela za zadostno izmenjavo zraka v bivalnih prostorih, nadzorovala relativno vlažnost, odvajala vonjave in filtrirala zdravju neprijazne delce v zraku, kot so cvetni prah in trdni delci zaradi izpustov fosilnih goriv. Najprimernejše so prezračevalne naprave z rekuperacijo, ki temeljijo na vračanju toplote odpadnega zraka. Preprosto povedano: topel izhodni zrak v napravi (rekuperatorju oziroma izmenjevalniku toplote) odda toploto hladnejšemu zunanjemu zraku na poti v prostor. Kolikšen delež toplote izhodnega zraka je pri tem izkoriščen, nam pove odstotek rekuperacije toplote.

»Bistvo rekuperacije je v spuščanju svežega zraka v prostor in odvajanju izrabljenega notranjega zraka iz prostora s pomočjo rekuperatorja — naprave, ki energijo izrabljenega zraka prenese na svež zunanji zrak, pri čemer med notranjim in zunanjim zrakom ne pride do stika,« pojasni Milan Kuster, direktor in lastnik podjetja Lunos, ki razvija decentralne prezračevalne sisteme.

odpiranje oken ali prezracevanje čunos daljinski upravlalec

Prihranki energije tudi do 60-odstotni

V prostor tako vstopi svež zrak, obogaten z energijo odpadnega zraka. Pozimi to pomeni, da se hladen zrak pred vstopom v prostor ogreje z energijo notranjega zraka, poleti pa se topel zrak ohladi. Potrebe po dogrevanju ali hlajenju so zato manjše, posledično so manjši tudi z njima povezani stroški. »Vse to poteka neslišno, brez prepiha in s precejšnjimi energetskimi prihranki. Ti so v primerjavi z odpiranjem oken tudi do 60-odstotni,« pravi sogovornik. Na ta način preprečimo tudi nastajanje kondenza, neprijetnega vonja in pojava plesni v hiši, vdor zunanjega hrupa, hkrati pa rešimo problem previsokih vrednosti zdravju nevarnega plina radona, ki je v zadnjih letih deležen precejšnje pozornosti.


Nujna sprememba bivalnih navad

Previsoka relativna zračna vlažnost v bivalnih prostorih se pogosto pojavi po zamenjavi oken stavbnega pohištva, ne glede na material, iz katerega je narejeno. Pripire med okvirji in okenskimi krili ter vgradne rege v okenski odprtini so namreč veliko bolj tesne kot pri starih oknih. To sicer na eni strani pomeni manjšo izgubo toplote, po drugi pa manj nenadzorovane izmenjave zraka. Po zamenjavi stavbnega pohištva je nujna sprememba bivalnih navad, a večina ljudi jih ne spremeni in ne zrači nič drugače kot prej.


Pri decentralnem prezračevalnem sistemu z rekuperacijo so na voljo rekuperatorske enote z različno visokim izkoristkom, ki imajo poleg tega ponavadi večjo stopnjo dušenja zunanjih zvokov in bolj izpopolnjene filtre za vstopni zrak. Prezračevalne enote, nameščene v zunanjem zidu, z vgrajenim ventilatorjem izmenično izpihujejo zrak iz prostora in ga vanj vpihujejo skozi keramični prenosnik toplote. Dovod zraka v prostor omogočajo ventilatorji, nameščeni v kuhinji, kopalnici in drugih servisnih prostorih, zaradi katerih se ustvarja majhen podtlak, ki povzroči počasen, dotok svežega zraka skozi vhodne enote. Sistem mora biti pravilno načrtovan, nameščen na pravih mestih in ustrezno dimenzioniran. Le tako bo zagotovljeno enakomerno prezračevanje vseh prostorov, pri čemer bodo izkoristki vračanja toplote približno 90-odstotni.

»Bistveno je, da decentralni prezračevalni sistem z rekuperatorskimi enotami deluje vse čas. Le tako namreč zagotovimo stalni pretok in izmenjavo zraka. Ventilatorji porabijo zelo malo energije, zato varčevanje z energijo in občasno vklapljanje rekuperatorskih enot ni smiselno, saj ne prinese želenih rezultatov,« pravi Milan Kuster in doda, da je nadaljnji razvoj tovrstnih naprav usmerjen ne samo v še večjo energijsko učinkovitost, ampak predvsem v povečevanje toplotnega izkoristka rekuperatorjev in krmiljenje po meri uporabnika. 


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Lunos d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.