Mednarodne organizacije in globalne energetske družbe napovedujejo, da bo zemeljski plin do leta 2035 postal eden najpomembnejših energentov v energetski mešanici in bo prevzel osrednjo vlogo pri zagotavljanju energetskih potreb. Zaradi tega zemeljski plin ni samo »prehoden« energent na poti v brezogljično družbo.

Dejstvo je, da je plinovodno omrežje največje infrastrukturno omrežje za prenos energije v Evropi, poleg tega ima med daljinskimi sistemi trenutno najmanjši ogljični odtis. Ponekod v Evropi v plinovodno omrežje že dodajajo obnovljive pline, kot so biometan, sintetični plin in vodik, in tako izkoriščajo obstoječo infrastrukturo za preskrbo z obnovljivimi viri energije.

 

energent za cisto energijo

 

Obnovljivi plini tudi v Sloveniji

Tudi v Sloveniji bomo morali z namenom doseganja energetskih in podnebnih ciljev upoštevati smernice in zakonodajo EU za postopno nadomeščanje deleža zemeljskega plina s plini obnovljivega izvora. Korak v tej smeri je predlog zakona o oskrbi s plini, katerega namen je zagotoviti konkurenčno, varno, zanesljivo in dostopno oskrbo s plini ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja ter vzpostaviti celovite konkurenčne, prožne, pravične in pregledne trge s plini. Med drugim bolj podrobno določa dejavnosti plinskega gospodarstva in razširja uporabo na vse vrste plinov, vključno z vodikom, če jih je tehnično mogoče varno prevzemati v sistem in jih prek njega prenašati. Zakon je v fazi sprejemanja v državnem zboru.

energent za cisto energijo zemeljski plin


Po podatkih Združenja za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je v sektorju cestnega prometa evropskim potrošnikom že na voljo biometan, ki predstavlja 17 odstotkov vsega plina, ki se uporablja kot transportno gorivo.


»Za ustrezen preboj plinov obnovljivega izvora v energetsko bilanco pa bo potreben razvoj trga obnovljivih plinov, ki bo lahko obstajal v sklopu trga zemeljskega plina ali kot samostojni trg,« poudarja Urban Odar, direktor Gospodarskega interesnega združenja za distribucijo zemeljskega plina. V sistem je sicer po njegovih besedah najlaže dodajati biometan in sintetični plin, ker sta po sestavi in lastnostih praktično enaka zemeljskemu plinu: glavna sestavina omenjenih plinov je namreč metan. Pri tej menjavi se za končnega odjemalca energenta ne spremeni nič, saj infrastruktura in naprave ostajajo enake, spremeni se le vir.

baner plinski kotli

Hitro in preprosto do uporabe zemeljskega plina

Priključitev na zemeljski plin je izvedljiva v 84 slovenskih občinah, ki imajo delujoče plinovodno omrežje. Da je uporaba zemeljskega plina ekonomična odločitev, sicer potrjuje že več kot 130.000 odjemalcev. Gospodinjski odjemalci ga uporabljajo predvsem za kuhanje, pripravo tople sanitarne vode in ogrevanje.


Cene zemeljskega plina so se v zadnjih letih občutno znižale in gospodinjstva lahko danes dobijo eno kilovatno uro tega goriva že za 0,05 evra, z vsemi davki in dajatvami vred.


Iz Poročila o stanju na področju energetike v letu 2020, ki ga je objavila Agencija za energijo, je več kot 96 odstotkov vseh odjemalcev porabilo do 50.000 kWh zemeljskega plina na leto. Dobrih 90 odstotkov odjemalcev na distribucijskih sistemih ga je porabilo manj kot 25.000 kWh na leto. Delež odjemalcev z letno porabo nad 50.000 kWh je znašal 3,8-odstoten, njihova poraba pa je predstavljala več kot 68 odstotkov celotne porabe vseh odjemalcev, priključenih na distribucijska omrežja. Povprečna poraba gospodinjskih odjemalcev se je nekoliko povišala. Vzroke za to gre pripisati vremenskim dejavnikom in ukrepom zaradi razglašene epidemije, ki se je v posameznih primerih kazala kot potreba po zagotavljanju višjih temperatur v bivalnih prostorih in posledično višji porabi.GIZ DZP, g.i.z.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.