Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani, če je energetska prenova hiše smiselna? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri razlogi investitorje zadržujejo, da bi se lažje odločali za prenove svojih hladnih domov.

 

Ali je smiselno izbrati enega ali dva ukrepa?

Kar je izvedel sorodnik, ni nujno, da bo enako učinkovito za vaš primer hiše. Tudi parcialni ukrepi lahko porabo energije zmanjšajo za četrtino. Eko sklad s subvencijami spodbuja tudi samo enega ali dva ukrepa, odvisno od tega, v kakšnem stanju je hiša. Ob tem je treba upoštevati tudi starost investitorja, njegove finančne zmožnosti ter da z energetsko prenovo hiše ne odlašamo, temveč si izdelamo izračun prihrankov in stroškov za celotno predvideno dobo bivanja v obnovljenem objektu. Z izboljšanjem toplotne izolacije ovoja hiše, kamor spadajo streha, zunanje stene in tla, lahko močno zmanjšamo rabo energije.

 

Ali debeli zidovi ne potrebujejo izolacije?

Miselnost, da na debelih zidovih ni potrebna toplotna izolacija, je zmotna, saj je toplotna prevodnost toplotnoizolacijskih materialov celo do dvajsetkrat manjša kot prevodnost navadne opeke. Poglejmo primer stene iz opeke, debeline 45 cm, brez izolacije, v primerjavi s steno debeline 30 cm in dodatno toplotno izolacijo. Stena 45 cm debelega zidu ima enako toplotno prehodnost kot 30 cm debel zid z 1 cm debelo izolacijo, kar pa je seveda znatno premalo. V hiši z navadno opeko in minimalno izolacijo ni prijetno bivati, pa tudi poraba energenta za ogrevanje bo zelo velika.


energetska prenova hise

Če želite optimalno ugodje po energetski prenovi hiše, energetski strokovnjaki pogosto svetujejo naslednji vrstni red ukrepov energetske prenove hiše: praviloma začnemo s streho, nadaljujemo z okni, tlemi, fasado in šele nato z zamenjavo centralne peči.


Ne bom izbral maksimalno priporočene debeline izolacije, ker bo celotna izvedba fasade predraga

Pri izvedbi fasade je primerno izbrati čim debelejšo izolacijo. Z večanjem debeline se toplotni prihranki povečujejo veliko bolj kot cena fasade. Če na primer namesto 5 cm debele izolacije izvedemo fasado s 15 cm izolacijo, se cena fasade poveča za okrog 20 %, medtem ko se toplotna prehodnost zmanjša za 50 %, glede na neizolirano steno pa celo za 80 %.

Za toplotno izolacijo zunanjih sten lahko uporabimo različne izolacije, saj imajo te zelo podobne toplotnoizolativne lastnosti. Najpogosteje so to stiropor, kamena volna ali steklena volna, v zadnjem času tudi lesna vlakna, celulozni kosmiči, ovčja volna, pluta ali poliuretanske plošče.

 

 Energetska prenova hiše brez napak

Dobro izolacija streha poveča ugodje in zmanjšuje izgube poleti in pozimi


Fasadni sistemi

Vgradil bom nov ogrevalni sistem, povečal toplotno ugodje v prostoru in me ne bo več zeblo

V neizoliranih hišah so notranje površine sten zaradi toplotnih izgub bistveno hladnejše. Tudi, če zamenjamo sistem za ogrevanje, ne bomo veliko pridobili. Trenutno je toplotna črpalka najpogostejši sistem, ki se vgrajuje ob zamenjavi. Vendar s toplotno črpalko dosežemo prihranke šele takrat, ko je stavba primerno energetsko sanirana. Kljub višjim temperaturam zraka, na primer z izbiro ogrevanja IR-paneli, nas v prostoru še vedno pogosto zebe. Stene sevajo zelo neprijeten hlad, taka stavba pa je pozimi zelo neugodna za bivanje.

 

Tal ne bomo dodatno izolirali, ker je gradbeni poseg predrag in preveč zahteven

V starejših hišah tla po navadi niso izolirana. Zato so hladna in vlažna, po vogalih pa se pogosto začne nabirati plesen na steni, ki se je kljub beljenju ne moremo znebiti. Hladnih tal, vlage in plesni se lahko znebimo le z ustrezno toplotno in hidroizolacijo, poleg tega je treba izolirati še kletne stene. Ena od rešitev je lahko tudi, da vgradimo električno talno gretje, ki zahteva nekaj mm višine, in z vgradnjo izolacije v kleti, če gre za stanovanjsko hišo s kletjo.

 

obnova hise

Debelina izolacije strehe naj znaša vsaj 25 cm.

Vgradil bom 20–25 cm izolacije na podstreho, to bo zadoščalo

Če pozimi pogledamo strehe stanovanjskih hiš, prekritih s snegom, opazimo, da je na nekaterih snežna odeja še precej debela, na drugih pa izpod snega že gleda del slemena, z žlebov pa visijo ledene sveče. Taka streha ni ustrezno toplotno izolirana, saj se sneg topi zaradi toplote, ki prehaja iz notranjosti stanovanjske stavbe. Debelina izolacije strehe naj bo vsaj 25 cm. Če je mansarda uporabljena kot bivalni prostor, je priporočljivo, da je debelina večja, sama streha pa naj bo izvedena z zračno režo, ki omogoča prezračevanje strehe in izboljša njeno toplotno izolacijo.

pasica aplikacija

Zamenjava oken se ne povrne dovolj hitro

K zmanjšanju toplotnih izgub in toplotnih dobitkov poleti lahko prispevamo z vgradnjo energetsko varčnih oken. V starejših stavbah, kjer so okna po navadi lesena z dvojno zasteklitvijo z navadnimi stekli in brez tesnil na pripirah, predstavljajo toplotne izgube skozi okna celo do 50 % celotnih izgub. Zato je treba pri obnovi starejših zgradb najprej zamenjati okna. Na ta način bomo zaradi prehoda toplote za več kot 50 % zmanjšali toplotne izgube, zaradi izboljšane tesnosti pa se bodo ventilacijske izgube lahko zmanjšale še za dodatnih 20 %.

V sodobna okna danes proizvajalci vstavljajo dvoslojna termoizolacijska stekla z nizkoemisijskim nanosom in plinskim polnjenjem toplotne prehodnosti U=1,1 W/m2K. Na trgu obstajajo tudi termoizolacijske zasteklitve toplotne prehodnosti U=0,9 W/m2K in celo U=0,7 W/m2K, ki so nekoliko dražja.

Okvirji sodobnih oken so iz lesa, umetnih mas ali aluminija. Osnovne izvedbe oken z okvirji iz vseh navedenih materialov imajo podobne toplotnoizolativne lastnosti, ki se lahko še izboljšajo z nanašanjem ali vstavljanjem dodatnih plasti toplotnoizolacijskih materialov, dodatnih komor pri oknih iz umetnih mas ali aluminija in z vstavljanjem boljših termoizolacijskih stekel.

 

energetska prenova hise zamenjava oken

 

Ali naj izberem lesena ali PVC okna?

Lesena okna obogatijo bivalne prostore s toplino, zaščiten les pa ima dolgo življenjsko dobo in dobro prenaša velike temperaturne razlike. Les je dober toplotni izolator ter okolju prijazen material, recikliranje pa ni potrebno. Lesena okna s subvencijami podpira tudi Eko sklad.

PVC okna imajo praviloma zelo dobro toplotno izolacijo, okvirjev ni treba barvati, so zelo obstojna, zunanji dejavniki nanje skoraj ne vplivajo, menjava stekla je zelo preprosta. PVC okna imajo zelo dolgo življenjsko dobo, so požarno varna in neobčutljiva na škodljivce. Njihova cena je običajno nižja od lesenih.

 

Tržna vrednost hiše se z energetsko obnovo ne poveča dovolj

Praksa s povečanjem termoizolativnih lastnosti stavbe in njene energetske varčnosti kaže, da se cena takega stanovanjskega objekta poveča tudi za 150 % in več.

Povezane vsebine


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

 

Varčevanje toplotne energije

Toplotna črpalka: cena in kako se investicija povrne v 2023?

Toplotna črpalka je primerna za skoraj vsak dom. Pri zamenjavi starega ogrevalnega sistema nam lahko občutno zniža stroške ter posrbi za povsem brezskrbno ogrevanje. Deluje tako, da črpa in prenaša toploto z enega mesta na drugega z uporabo kompresorja in krožnenja...

Geosonda je dolgoročno najcenejša rešitev ogrevanja

Geotermalne toplotne črpalke, katerim vir energije zagotavlja geosonda, so eden najučinkovitejših načinov ogrevanja in hlajenja vašega doma. Toplotne črpalke na splošno spadajo med najbolj energetsko učinkovite...

Plinska peč, ki v 2023 sodi med najboljše

Plinska peč, posebno zaradi ekološke note, predstavlja pomembno sodobno ogrevanje. Spada med bolj izpopolnjene sisteme ogrevanja z visokimi izkoristki energenta in majhnimi...

Izračun moči toplotne črpalke

Moč toplotne črpalke in izračun moči toplotne črpalke, sta povezana s stroški delovanja. Ko izbiramo moč, je smiselno razmisliti tudi o vrsti toplotne črpalke, (glede na vir, ki...

GRADNJA IN OBNOVE

JUBHome na Dnevih pasivnih hiš 2022 predstavil zadnjo končano hišo v soseski Selo pri Ihanu

V družbi JUBHome so v mirni in zeleni stanovanjski soseski Selo pri Ihanu letos zaključili z gradnjo 10 moderno oblikovanih enodružinskih pasivnih hiš, ki že imajo nove lastnike. Zadnjo hišo, ki je trenutno še v fazi finalizacije, so interesentom novembra predstavili na letošnjih Dnevih pasivnih hiš in na...

Nova Marlesova neto ničenergijska moderna hiša Dom24h

Podjetje Marles hiše Maribor je v začetku aprila odprlo vrata inovativnega in tehnološko naprednega objekta prihodnosti – Dom24h. Moderna hiša, pametni dom prihodnosti za udobno in...

Suhi estrih - obnova poda ter izdelava in polaganje

Sodobni gradbeni sistemi za gradnjo po suhih (in tudi mokrih) postopkih so do danes izredno napredovali. Gradbeni inženirji in proizvajalci gradbenih materialov so do danes že razvili in v praksi že ničkolikokrat...

Energetska prenova hiše - pogosta zmotna prepričanja

Vas motijo sevajoči hlad mrzlih sten v hiši in previsoki stroški ogrevanja, pa niste povsem prepričani v energetsko prenovo hiše? Poglejmo, kaj je v praksi pogosto zmotno in kateri...

ELEKTRIČNA ENERGIJA

Kakšno sončno elektrarno naj postavim?

Do pred kratkim, pa tudi še sedaj, je velika večina lastnikov sončnih elektrarn nameščalo sončne elektrarne net metering s Solar Edge razsmerniki in optimizatorji. Zaradi grozeče krize energije, so številni šele sedaj ugotovili, da jim sončna elektrarna na strehi, nič ne pomaga v primeru redukcij ali izpada...

Sončna elektrarna 11 kW - cena, subvencije in donos v 2023

Sončna elektrarna za gospodinjstva, kljub lanskim zapletom s podeljevanjem subvencij in izdajo soglasij za priklop, še vedno predstavlja eno bolj donosnih naložb. Cena sončne...

Pozor - na voljo subvencije za sončne elektrarne in hranilnike v 2023

Subvencije za sončne elektrarne so z novim razpisom Eko sklada v 2023 možne tudi za že delujoče sončne elektrarne, ki so bile priklopljene na omrežje od marca lani. Z novimi, relativno visokimi subvencijami na...

Energetska oskrba: skupnostna samooskrba, trajnost in z njo povezani izzivi

Trajnost in z njo povezani izzivi na področju zelene prihodnosti narekujejo strateški razmislek v zvezi energetsko oskrbo. Dejstvo je namreč, da se potrebe po energiji – kljub uresničevanjem zavez za njeno...

Aktualne novice

GBC Slovenija – Koraki do trajnostne gradnje s toplotnim ovojem stavbe

Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija bo v petek, 3. marca, organiziralo strokovno srečanje, katerega osrednja tema bo izvedba toplotnega ovoja stavbe po merilih trajnostne gradnje. Izobraževanje, namenjeno vsem zainteresiranim deležnikom iz gradbenega sektorja, bo po programu potekalo med...

Aktualne cene energentov v letu 2023

Za nami je energetsko intenzivno leto 2022, ki je minilo v znamenju agresivne vojne Rusije proti Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajino je povzročila geopolitični in energetski potres...

Tovarna porobetona Ytong z novo sončno elektrarno

V Xellini tovarni porobetona so lansko leto pričeli z izgradnjo nove sončne elektrarne na strehi proizvodnega obrata v Kisovcu pri Zagorju. Nova investicija bo nadomestila dobro četrtino potreb po električni energiji...

Cena nafte v 2023 – kakšne so napovedi?

Cena nafte je še kako odvisna od političnih in gospodarskih pretresov, ruska invazija na Ukrajino je ceno nafte v 2022 hudo destabilizirala. Vemo, da sta energetska in prehranska varnost temelj napredka vsake sodobne...

Prezračevanje, klimatizacija

Prezračevanje in prezračevalni sistemi - pogoste dileme 2023

Ob vsaki prenovi stanovanja ali hiše, ali ob načrtovanju nove hiše, je pri današnjih standardih zatesnjenosti oken in vrat prezračevanje nujna investicija. Ker v zaprtih prostorih preživimo večino svojega življenja, je zaradi dobrega počutje in zdravja, potrebna ugodna mikroklima.

Klima za ogrevanje Daikin Perfera za velike prihranke

Daikin klimatske naprave so cenovno dostopne prav vsem. Uporabljate jih lahko za ogrevanje in hlajenje prostorov, pri tem pa zaradi njihove napredne tehnologije ne boste imeli visokega računa za elektriko. Daikinova...

Kako pomemben je čistilec zraka v zaprtih prostorih

Vam je čist zrak v zaprtih prostorih pomemben? Že imate klimatsko napravo ali sistem ogrevanja, ki pa žal ne omogoča, da bi vam lahko tehnologija nanoe™ X izboljšala kakovost zraka? Sedaj je to možno! Panasonic...

Ogrevanje s klimo pozimi pri nizkih temperaturah

V jesenskem času, ko so sončna jutra le še spomin na poletne dni, nas hladnejše vreme hitro spomni, da poskrbimo za ogrevanje našega doma. Ko razmišljamo o možnostih ogrevanja, se nam klimatske naprave na prvi...

Varčevanje vode

Naprava za mehčanje vode zagotavlja boljše zdravje in manj stroškov

Celotna ideja delovanja nemškega podjetja BWT je posvečena vodi, s ciljem, da postane svetovni vodilni proizvajalec vodne tehnologije z okolju prijaznimi, cenovno dostopnimi izdelki in rešitvami za mehčanje vode. Strokovno znanje in podpora pri upravljanju z vodo sta zaznavni na vseh ravneh bivanja – prisotnost...

Suša je premagljiva z zbiranjem deževnice

Suša so tudi pri nas postala resna tema tako medsosedskih kot tudi meddržavnih pogovorov. Kakšne rešitve in rezultate teh pogovorov in dogovorov za sanacijo škodljivih vplivov suše na naš vsakdan lahko...

Mala čistilna naprava - delovanje, uporaba, cena

Velik del Slovenije je označen kot vodovarstveno območje. Zato je biološko čiščenje odpadnih voda postalo nujno. V zadnjih desetletjih se je z odpadnimi vodami ravnalo zelo nespametno, odpadne vode so se...

Vgradnja ekološke čistilne naprave

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja pitne in odpadnih voda. Tudi izbira čistilne naprave ni enostavna,...

ZELENA MOBILNOST

Električna polnilnica za električni avto dosegljiva za vse

Električni avtomobil postaja dosegljiv za vse in ni zastonj v naglem porastu, tudi v Sloveniji na cestah beležimo vse več električnih avtomobilov. Do konca leta 2020 je bilo v Sloveniji registriranih 3.670 osebnih avtomobilov na električni pogon. Preizkušen električni avto nižjega razreda lahko kupimo že...

E-mobilnost - ne muha enodnevnica, ampak globalni trend

Že nekaj časa je jasno, da e-mobilnost ni modna muha enodnevnica, kot smo lahko poslušali, ko smo na cestah srečevali prve e- avtomobile, na kolesarskih stezah prva e-kolesa, na pločnikih pa prve e-skiroje....

Avto na plin odlično prestal eko test

Prijaznost do okolja postaja tako pri izdelavi kot pri nakupu vozila vse pomembnejši dejavnik. Varčen avto v prihodnje ne bo samo vozil ceneje, ampak bo tudi povzročal manj vpliva na okolje v obliki podnebno...

Avto na plin - pospeševanje nizkoogljičnega prometa

Združenje za zemeljski in obnovljiv plin v prometu (NGVA Europe) je objavilo podatke o uporabi biometana v sektorju cestnega prometa v Evropi, ki kažejo, da je obnovljivi plin na voljo potrošnikom po Evropi ter v...

Inštalacije

Regulator za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje DIALOG EQ

Ko ste vgradili dober kotel, toplotno črpalko ali prezračevalni sistem, še ne pomeni, da imate optimalno delujoč sistem. Za optimalni sistem ogrevanja ali hlajenja, je potreben dober sistem vodenja in nadzora, ter dobra regulacija.

Centralno talno gretje je poznano že dve tisočletji

Centralno talno gretje postaja prevladujoča oblika centralnega ogrevanja prostorov tako pri gradnji novih hiš kot pri večjih obnovah. Logika »toplih tal« in centralnega načina priprave in distribucije toplote je...

Pametne hiše postajajo resničnost

Inovacije in digitalizacija so elementi, v katere je Clivet vedno vlagal, da bi naredil svoje rešitve učinkovitejše, povezane in lažje sledljive. Poslovna enota Digital priznanega italijanskega proizvajalca...

Talno gretje 2023 (cena, primerjava suhi in mokri sistem)

Cena za talno gretje ni najpomembnejši vidik pri adaptacijah starih zgradb, ker investitorji ob tem iščejo predvsem izboljšanje udobja, hitro vgradnjo, ter maksimalne prihranke ogrevanja, saj je potrebna temp. v...

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Toplotna črpalka je primerna za skoraj vsak dom. Pri zamenjavi starega ogrevalnega sistema nam lahko občutno zniža stroške ter posrbi za povsem brezskrbno ogrevanje. Deluje tako, da črpa in prenaša toploto z enega mesta na drugega z uporabo kompresorja in krožnenja...

Kljub temu, da so prve silicijeve sončne celice nastale pred več kot 60 leti, so se sončne elektrarne in s tem fotovoltaika, kot pomemben vir energije, razmahnile v zadnjih 15 letih. Opaznejši padec cen za solarne panele se je pričel 2008. Dva glavna dejavnika sta botrovala rasti proizvodnje sončnih celic,...

V letu 2023 so presenetile podražitve vseh energentov. Povečano zanimanje za drva in pelete je čakalne dobe za dobavo podaljšalo tudi do par mesecev, peleti pa so bili čez poletje tudi nedobavljivi. Vsem je jasno, da je razen cene še kako pomembna zanesljivost dobave. Kateri energent je za ogrevanje najcenejši,...

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

V letu 2020 smo se znašli v neverjetnih okoliščinah. Spremenilo se je naše dnevno vedenje, situacija je prav tako vplivala na naše razmišljanje. Že dolgo samooskrba s prehrano, naravnimi viri in drugimi dobrinami ni bila tako pomembna. Verjetno se vsi še bolj zavedamo dejstva,...

zdrava hisa

ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.