Večkrat prejmemo vprašanja bralcev revije, ali je kredit Eko sklada ugodnejši v primerjavi s krediti komercialnih bank. V prispevku preverjamo aktualne pogoje kreditov, ki jih v letu 2023 omogočajo na Eko skladu.

 

Krediti Eko sklada

Kateri razpisi za kredite Eko skladu so odprti v 2023?

Občanom je namenjen javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov 67OB22. Polno besedilo poziva in vloga na povezavi TUKAJ!

 

Ali je mogoče napovedati,  da sredstev za kreditiranje v letošnjem letu ne bo zmanjkalo?

Na javnem pozivu za kreditiranje okoljskih naložb občanov 67OB22 je bilo razpisanih 10 mio EUR, v juniju pa bodo razpisana sredstva povečana za 25 mio EUR, tako da bo občanom na voljo 35 mio EUR sredstev v obliki kreditov.

 

Za katere kredite je letos zanimanje največje?

Največ zanimanja je izkazanega za naložbe v sončne elektrarne in električna osebna vozila.

 

Krediti Eko sklada izracun

 

Kakšna je razlika med bančnim posojilom in kreditom Eko sklada? V čem je glavna prednost kreditov Eko sklada?

Pogoji pridobitve kredita in vsi stroški, vključno z zavarovanjem kredita s plačilom zavarovalne premije, so podrobno navedeni v besedilu javnega poziva in se tekom odplačevanja kredita ne spreminjajo. Pogoji obravnave so za vse kreditojemalce enaki in jih ni mogoče individualno prilagajati.

 

Kakšen je maksimalni in minimalni znesek kredita?

Minimalen znesek kredita je 1.500 EUR, maksimalen znesek kredita je omejen z višino upravičenih stroškov naložbe, ki se dodeli z odločbo o pravici do kredita. Z odločbo odobreni znesek kredita se lahko zniža v postopku preverjanja kreditne sposobnosti, če kreditojemalec in morebitni poroki ne dosegajo ustrezne kreditne sposobnosti.

 

Če obnavljam hišo, lahko koristim kredit Eko sklada za več ukrepov hkrati, kakšne so omejitve pri tem kreditiranju in ali se lahko znesek dodeljenega kredita odobri za celotno investicijo – vse stroške naložbe?

Pri obsežnejši obnovi stavb se lahko prejme kredit za vse namene, ki izpolnjujejo pogoje, navedene v javnem pozivu 67OB22. Višina kredita je omejena z višino upravičenih stroškov naložbe, kot jih opredeljuje javni poziv. Vključen je tudi DDV.

 

Kakšen je postopek za vlogo, kateri podatki so zahtevani?

Vlagatelj mora podati vlogo z osnovnimi podatki o vlagatelju, naložbi in objektu, na katerem se bo naložba izvajala. Iz navedenih podatkov mora biti razvidno, da je objekt grajen legalno, lastništvo objekta in da je nameravana naložba skladna s pogoji javnega poziva 67OB22.

Postopek obravnave vloge je podrobneje popisan na TEJ POVEZAVI.

 

Kakšna je odplačilna doba in obrestna mera?

Obrestna mera: trimesečni EURIBOR + 1,3 %. Letna obrestna mera za kredite po tem pozivu je spremenljiva, vezana na trimesečni EURIBOR, izračunan za 360 dni, s pribitkom v višini 1,3 %, ki je fiksen za celotno dobo odplačevanja kredita. Ob sklenitvi kreditne pogodbe se uporabi referenčna obrestna mera, veljavna prvi dan v mesecu.

Če je EURIBOR določen kot negativno število (negativna obrestna mera), se takšen negativni EURIBOR ne upošteva pri določitvi višine obrestne mere za ta kredit in se šteje, da je EURIBOR enak nič (0), vse dokler EURIBOR ni določen kot pozitivno število (pozitivna obrestna mera). Če v prihodnosti EURIBOR ne bo več referenčna obrestna mera, se bo uporabila nadomestna referenčna obrestna mera.

Odplačilna doba znaša največ 10 let za vse ukrepe, razen za ukrep gradnje ali nakupa skoraj nič-energijskih stanovanjskih stavb ter pri obsežnejši obnovi stavb, ki vključuje izvedbo najmanj treh ukrepov, ki so predmet tega poziva, za katere odplačilna doba lahko znaša največ 20 let.

 

Ali je kredit Eko sklada za novogradnje ugodnejši od kredita za obnove?

Pogoji so enaki za vse vrste naložb oziroma namene, ki so navedeni v javnem pozivu. Razlika je le v ročnosti kredita, ki je lahko daljša, do 20 let v primeru gradnje ali nakupa skoraj nič-energijskih stanovanjskih stavb ter pri obsežnejši obnovi stavb, ki vključuje izvedbo najmanj treh ukrepov.

 

Ali je mesečna anuiteta omejena?

Mesečna anuiteta praviloma ni nižja od 40,00 EUR. Najvišja možna anuiteta za kredit je določena skladno s pravili za ugotavljanje kreditne sposobnosti. Praviloma mora kreditojemalcu od osnove za določitev kreditne sposobnosti, zmanjšane za odtegljaje, ki se upoštevajo pri določitvi kreditne sposobnosti, vključno z upoštevanjem mesečne anuitete iz kredita, ki je predmet odobritve, ostati najmanj znesek v višini minimalne neto plače.

 

Ali z odplačevanjem lahko pričnemo že po začetku del ali zaključku del?

Kredit se prenese v odplačilo po zaključku naložbe in predložitvi zaključne dokumentacije banki.

Dokazila o zaključku naložbe kreditojemalec za posamezen ukrep ali za celotno naložbo posreduje poslovalnici banke, v kateri je predhodno podpisal kreditno pogodbo in vključujejo:

  • izjavo o zaključku naložbe, ki jo podpišeta kreditojemalec in izvajalec,
  • kopije izstavljenih računov za celoten obseg naložbe,
  • potrdila, vezana na vrsto naložbe, kot jih določa javni poziv.

 

V kolikšnem času je vloga obravnavana, koliko časa poteče za razrešitev vloge?

Trenutno je čas od prejema vloge pa do obravnave najmanj dva meseca.

 

Kdaj se začne odplačevanje? Po začetku ali zaključku del?

Prenos v odplačilo se izvrši po zaključku naložbe in posredovanju zaključne dokumentacije banki.

 

V kolikšnem času od odobritve kredita mora biti naložba izvedena?

Rok za zaključek naložbe je 12 (dvanajst) mesecev od datuma sklenitve kreditne pogodbe. Kreditojemalec lahko pred potekom roka za zaključek naložbe pisno zaprosi Eko sklad za podaljšanje tega roka. Eko sklad lahko v primeru upravičljivih in utemeljenih razlogov podaljša rok za zaključek naložbe za največ 6 (šest) mesecev.

 

Ali prejmete veliko nepopolnih vlog?

Žal je večina prejetih vlog nepopolnih, potrebni so pozivi k dopolnitvam, kar podaljša postopek obdelave vlog in količino potrebnega dela za zaključek postopka.

Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.