Zakaj ostati pri peči za centralno na drva?

V letu 2023 so presenetile podražitve vseh energentov. Povečano zanimanje za drva in pelete je čakalne dobe za dobavo podaljšalo tudi do par mesecev, peleti pa so bili čez poletje tudi nedobavljivi. Vsem je jasno, da je razen cene še kako pomembna zanesljivost dobave. Kateri energent je za ogrevanje najcenejši, hkrati pa je tudi zanesljiv, se sprašujejo vsi, ki resno razmišljajo o zamenjavi peči za centralno.

Peci za centralno na drva

Energetska stroka meni, da so peči za centralno na drva dobra izbira v slabše izolirani hiši

Poraba drv je seveda odvisna od energetske potratnosti stavbe. V primeru bolj potratnih hiš, ki ogrevajo z radiatorji, energetski svetovalci ob zamenjavi iztrošene peči svetujejo novo, sodobnejše ogrevanje na drva z uplinjevalno komoro. Četudi ti nimajo lastnega gozda, pregled aktualnih cen drv pokaže, da so se ta v zadnjem letu (merjeno v avgustu 2022), sicer podražila za nekje 45 odstotkov. Lahko pa računamo, da bo cena drv z zmanjšanjem zanimanja že spomladi konkretno podla.

baner lesna biomasa kotli

Drva še vedno najcenejši energent

Cene bukovih in mešanih drv je v avgustu 2022 preverjal portal www.gozd-les.com. Aktualni pregled cen za drva pokaže, da smo lahko skladovnico bukovih drv prostorninski meter (prm) kupili za 87,21 EUR, mešana drva pa za 71,79 EUR.


Dobra novica je, da lastniki iztrošenih peči na drva, ki so sedaj ogrevali s centralno pečjo na drva, ki ni bila uplinjevalna peč, preidejo na nove peči in to kljub podražitvi kuriva, saj bodo z novejšo tehnologijo porabili znatno manj, lahko tudi polovico manj kuriva.


Uplinjevalne peči za centralno na drva - učinkovitejše izgorevanje

Razen tega Eko sklad ob zamenjavi dotrajane peči za centralno na drva z novejšo, dodeljuje visoke spodbude, sofinancira tudi do 50 – odstotkov investicije. V predpisih je določena tudi velikost akumulatorja, ki je odvisna od moči kotla. Akumulator deluje kot blažilnik, ki toploto počasi oddaja v sistem tudi potem, ko so drva že dogorela. Najvišji izkoristek dosegajo uplinjevalne peči, v katerih dimni plini, ki jih oddajajo goreča polena, dogorevajo v posebni visokotemperaturni komori. Takšne centralne peči lahko vključujemo tudi na daljavo ali s časovnim programatorjem, saj imajo prigrajen sistem za vžig kuriva.

Peči za centralno na drva z uplinjevalno komoro so odlična zamenjava za vse, ki ste naveličani pogostega nalaganja drv. V primerjavi s klasičnimi, dosegajo znatno višje izkoristke. Drva se nalagajo enkrat dnevno, ostanek pepela je zanemarljiv, kurišča so znatno večja.

 

Peci za centralno na drva uplinjevalna komora

Peči za centralno na drva z uplinjevalno komoro so odlična zamenjava za vse, ki ste naveličani pogostega nalaganja drv. V primerjavi s klasičnimi, dosegajo znatno višje izkoristke. Drva se nalagajo enkrat dnevno, ostanek pepela je zanemarljiv, kurišča so znatno večja.

 

Cena centralnih peči na drva

Cena teh centralnih peči je dosegljiva za skoraj vsak žep. Če vas zanima centralna peč na drva srednjega cenovnega razreda (z izvedbo na ključ), je ta tudi v primerjavi s toplotnimi črpalkami zrak – voda (upoštevajoč višjo subvencijo), nižja, Eko sklad pa vam hkrati omogoči tudi ugoden kredit. Zato z zamenjavo, dokler so na voljo tako visoke subvencije, nima smisla odlašati.

 

Windhager LogWIN Klassik - peč višjega srednjega cenovnega razreda

Peči za centralno na drva proizvajalca Windhager glede na kakovost zaslužijo nekoliko višjo ceno od drugih peči.

Windhager poskrbi za višje udobje uporabnika ter izredno trpežne materiale. Možne so še tako zahtevne postavitve peči v kotlovnico. Polnilni prostor teh centralnih peči na drva, z volumnom 145 m, je izredno velik, omogoča nalaganje drv tudi do pol m dolžine. Material iz katerega je izdelana zgorevalna komora te peči  je posebej odporen na visoke termične obremenitve, hkrati je patentiran. Izdelan je iz posebne mase - silicij karbida in keramike, dosega 90,9 % izkoristek. Za nadzorovano izgorevanje se ventilator modulirano prilagaja.

LambdaTherm tehnologija poskrbi za izgorevanje peči brez emisij ter popolnoma ohrani žerjavico, ponovni zagon pa je z njo hitrejši. Morda še pri centralnih pečeh na drva niste naleteli na prilagodljivo posodo za pepel za enostavno in čisto odstranjevanje pepela ter vrtljivi priključek cevi dimnih plinov za 180° z možnostjo priklopa zgoraj, levo ali desno.

Peci za centralno na drva windhager logwin klassik

 

Ta centralna peč na drva je za nameček nadgrajena tudi z upravljalno enoto InfoWIN Plus v slovenskem meniju. Dodatno je opcijsko možno še, kar druge peči običajno nimajo - prilagojeno odpiranje vrat (levo/desno) ter avtomatski vžig ter specifične možnosti upravljanja peči na daljavo.


Cena 15 - 18 kW peči Windhager LogWIN Klassik v letu 2022 znaša 8.340,00 eur + ddv


Katere specifične možnosti pridejo prav za vaš primer, kakšno udobje centralne peči na drva bi si želeli, kontaktirajte svetovalce v skupini Veto Group. Po Sloveniji vam je na voljo mreža njihovih trgovin in brezplačno strokovno svetovanje.


V spodnji tabeli lahko preverite kam spada vaš objekt glede na porabljeno količino energije za ogrevanje (kWh/m2) ali pride v poštev vgradnja peči za centralno na drva.

Peci za centralno na drva tabela

Pomoč pri odločanju za najcenejše ogrevanje med raznimi sistemi ogrevanja za različno energijsko potratne hiše. Ekvivalent porabe: 1 liter kurilnega olja = 10 kWh/m2. 


Več informacij o delovanju in ceni peči za centralno na drva prejmete z izpolnitvijo spodnjega kontaktnega obrazca.


VETO d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Preverite akcijsko ponudbo 2022 za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.