Ali višje subvencije pomenijo več zamenjanih peči?

So višje subvencije doprinesle k več zamenjanih starih peči na drva in pelete? Se zaradi višjih subvencij vgrajuje večji učinkovitejših Kurilnih naprav?

Nabor ustreznih peči na drva in pelete se je za dodeljevanje subvencij Eko sklada zaradi nedoseganja skladnosti z zahtevami uredbe Komisije (EU) 2015/1189 zmanjšal na nekje 12 blagovnih znamk. Kako v zadnjem letu na Eko skladu ocenjujejo zamenjavo iztrošenih peči na drva, ali so višje subvencije doprinesle k več zamenjanih iztrošenih peči na drva in pelete ter ali se zaradi višjih subvencij vgrajuje večji delež učinkovitejših, nam je pojasnila direktorica Eko sklada, Mojca Vendramin.

 

subvencije za zamenjavo starih peci Mojca Vendramin

Mojca Vendramin, direktorica Eko sklada

Ali smo zaradi višjih subvencij zamenjali več peči kot prejšnja leta?

Mojca Vendramin: Z vidika uporabnika so kakovostnejše peči zaradi zvišanih subvencij gotovo v prednosti, hkrati pa višje subvencije spodbudijo k lažji odločitvi za zamenjavo naprave za ogrevanje. Število blagovnih znamk, ki ustrezajo javnim pozivom Eko sklada za nove peči na drva in pelete se je v zadnjem letu in pol zmanjšalo predvsem zaradi neskladnosti dokumentacije z uredbo Komisije (EU) 2015/1189. Od 1.1.2020 je namreč v veljavi uredba Komisije (EU) 2015/1189, na podlagi katere se lahko vgrajuje samo energetsko učinkovite peči na lesno biomaso, ki pa imajo praviloma tudi boljše izkoristke in manj emisij, vse pa morajo izpolnjevati zahteve zgoraj navedene uredbe. SEZNAM ustreznih peči na lesno biomaso se nahaja na spletni strani Eko sklada.

 

Koliko znaša subvencija za peči na drva ali pelete, če zamenjam iztrošeno peč?

M . V.: Če peč ustreza pogojem, lahko uporabnik prejme Eko sklad subvencijo v višini 50% priznanih stroškov oz. maksimalno 4.000 € ob zamenjavi stare peči za ogrevanje. Smiselno je poudariti, da ob upoštevanju subvencije ni bistvene razlike v stroških s kotli, ki ne izpolnjujejo zahtev Eko sklada.

 

subvencije za zamenjavo starih peci

 

Koliko stane vgradnja nove peči na pelete, kakšni so pogoji za financiranje?

M . V.: To je odvisno od velikosti peči na pelete in od potrebe stavbe po energiji za ogrevanje. Zamenjava stare kurilne naprave za peč na pelete s predelavo kotlovnice se giblje nekje med 6.000 in 8.000 €. Na Eko skladu lahko pridobite subvencijo v višini 50% priznanih stroškov oz. maksimalno 4.000 € in pa kredit z obrestno mero trimesečni EURIBOR + 1,3%. Vlagatelj na Eko skladu pridobi odločbo za kredit s katero potem z Banka Intesa Sanpaolo d.d. sklene kreditno pogodbo. Informativni izračun lahko izvedete na: Kurilne naprave na lesno biomaso: Kredit | Eko sklad.

 

subvencije za zamenjavo starih peci 2018 2021

Višina dodeljenih nepovratnih spodbud v zadnjih treh letih

baner lesna biomasa kotli

Kakšna je višina subvencije za peč na lesno biomaso za novogradnjo in za kraje s posebnim odlokom o kakovosti zraka?

M. V.: Subvencije za peči na drva ali pelete so možne tudi v primeru novih zgradb, kjer gre za novi ogrevalni sistem na lesno biomaso, vendar v tem primeru subvencija znaša 20 odstotkov naložbe. Višja subvencija, v vrednosti 60 %, vendar ne več 5.000 EUR, je mogoča v primeru zamenjave iztrošene peči, vendar le na območjih RS, ki imajo sprejet Odlok o načrtu za kakovost zraka.

 

subvencije za zamenjavo starih peci na drva 2018 2021

Višina investicij v zadnjih treh letih


Več o višini subvencij za nove ogrevalne sisteme preverite tukaj.


Kakšna peč na drva ali pelete je sprejemljiva za dodelitev subvencije?

Peč na pelete ali drva mora izpolnjevati naslednje zahteve:

  • sezonska energijska učinkovitost kotla pri ogrevanju ni manjša od 78%,
  • sezonske emisije trdnih delcev pri ogrevanju prostorov ne presegajo 30 mg/m3 – za kotel s samodejnim polnjenjem in 45 mg/m3 – za kotel z ročnim polnjenjem,
  • sezonske emisije ogljikovega monoksida (CO) pri ogrevanju prostorov ne presegajo 380 mg/m3 za kotel s samodejnim polnjenjem in 530 mg/m3 za kotel z ročnim polnjenjem, za vse peči na lesno biomaso pri računski vsebnosti kisika 10 % v suhih dimnih plinih.
  • Peč na drva z ročnim polnjenjem mora imeti prigrajen hranilnik s prostornino zahtevano z Uredbo Komisije (EU) 2015/1189.

Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.

Kontaktirajte ponudnika

"*" indicates required fields

Več iz teme:

POVEZANI ČLANKI