Čeprav se zunanje stene praviloma izolirajo na zunanji strani, se v določenih primerih izolaciji z notranje strani ne moremo izogniti, če si želimo toplih sten in cenejše ogrevanje. Na kaj moramo paziti, da ne naredimo več škode kot koristi?

 

Toplotna izolacija z notranje strani plesen

Posledica kondenzacije vlage v zunanjem zidu je plesen na steni

Zakaj je izvedba toplotne izolacije na notranji strani zahtevna

Za vse toplotne izolacije velja, da je treba za preprečitev prehoda vodne pare skozi konstrukcijo na notranji strani vgraditi parno zaporo. Če je toplotna izolacija slabo izvedena, se ves proces kondenzacije in propadanja prenese v izolacijo in zunanji zid.

 

Toplotna izolacija steklena volna

Posledica netesnjene folije – plesen pod folijo

Fasadni sistemi

Parna zapora je pomembna

Napake pri vgradnji parne ovire se nam lahko maščujejo. Parne ovire/zapore ponujajo vsi proizvajalci toplotnoizolacijskih materialov (Ampack, Isover, Knauf Insulation, Tyvek ...), na takih folijah je vedno označena vrednost Sd ali µ.

Na mestih, kjer parna ovira »pušča«, je prehod vlage še večji, kondenzacija neizbežna in pojavljati se začne vlaga v hiši. Zato je treba s tesnilnimi trakovi zatesniti vse stike, tudi stike folije z zidovi, stropom in tlemi ter vse preboje.

 

Toplotna izolacija Instalacijska ravnina

Instalacijska ravnina – cevi so napeljane preko parne ovire, s čimer smo se izognili nepotrebnim prebojem parne ovire

Toplotna izolacija Folija pritrjena s sponkami

Folija, pritrjena s sponkami, noben stik ni bil tesnjen – tako se je gradilo pred desetletji

 

Če je v steni veliko instalacij, je smiselno, da najprej namestimo folijo, instalacije pa v t. i. instalacijski ravnini. Stenska obloga je zato 2 cm debelejša, možnosti za poznejše težave  pa je manj.

 

Toplotna izolacija z notranje strani

Nameščanje večslojne izolacijske folije

Čim tanjša toplotna izolacija

Pri izoliranju zunanjih sten z notranje strani si želimo, da bi bile notranje obloge čim tanjše, pa vseeno učinkovite. Zato izbiramo izolacijske materiale, ki imajo visoko toplotno izolativnost (razreda 032),  večslojne izolacijske folije (YBS Super Quilt, TrisoMur, Actis HControl), vakuumske izolacijske panele in podobno.

S tako izolacijo obloga praviloma ni debelejša od 7 cm, kar je še sprejemljivo.


pasica aplikacija


Škodljive posledice toplotnih mostov

Na špaletah okrog oken in vrat, po stropu ter v vogalih se lahko pojavi toplotni most. Hladna površina betona ali zunanjega vogala hiše je tipična kritična točka za nastanek kondenza.

 

Toplotna izolacija z notranje strani topli most

 Toplotna izolacija Tesnjenje parne zapore ob oknu

Tesnjenje okenskega okvirja z Ampacoll tesnilnim trakom – trak prekrijemo z oblogo, z izravnalno maso ali prebarvamo

Tanke plošče za špalete in strop

Strop po robovih oblepimo s ploščami, ki preprečujejo kondenz. Take plošče preprečujejo razrast plesni: Köster,  Promatect MC, Multipor,  Nobilium, Renopor), vsem pa je skupna dobra toplotna izolativnost in sposobnost hitrega sušenja površine. 1 ali 2 cm debele  brez težav lahko uporabimo na špaletah, kjer za debelejše obloge ni dovolj prostora, z debelejšimi oblagamo preklade, stene in strope. Uporabljati moramo sistemska lepila in zaključne premaze.

 

Toplotna izolacija z notranje strani Multipor

Toplotno izolacijo lahko izboljšamo na stropu.

Posebno vlažne stene

Predvsem  je treba ugotoviti, kaj je razlog. Kadar so stene vlažne zaradi pomanjkljive toplotne izolacije, lahko težave rešujemo z oblogami. Če jih pravilno izdelamo, bo površina sten toplejša, kondenza bo manj.

Če pa je razlog pomanjkljiva hidroizolacija ali močenje z zunanje strani, je treba najprej odpraviti vzrok, običajno s hidroizolacijo na zunanji strani. Kadar to ne gre, lahko težave omilimo s sanacijskimi ometi in sredstvi, ki preprečujejo prodor vode skozi zid (KÖSTER, SIKA ipd).


Vsa morebitna dodatna vprašanja napišite v spodnji kontaktni obrazec, kjer vam bomo poskušali odgovoriti v najkrajšem času.


Kalcer d.o.o.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.