Kakšne so lastnosti radiatorjev, klim, IR panelov, v primerjavi s stenskim ali talnim ogrevanjem?

Ker stavbe še vedno porabijo 40% vse energije in ker znaten del ogljičnega odtisa povzročamo z ogrevanjem in hlajenjem, so pri stavbnem fondu nujni ukrepi izboljšanja energetske učinkovitosti. Kako stavbe pripraviti, da bodo udobne in maksimalno stroškovno učinkovite, nam je pojasnil svetovalec podjetja DOM-TITAN d.d., g. Vili Zabret, ki že vrsto let zastopa priznano nemško podjetje Uponor, ter g. dr. Jan Babiak, projektni vodja v Uponorju.

 Primerjava ucinkovitosti prenosnikov toplote uponor

Dr. Jan Babiak, projektni vodja v Uponorju

Hlajenje vse večji strošek

Stroške v stavbah povečuje tudi hlajenje, ker se v novih, dobro izoliranih stavbah, sončno obsevanje ujame v stavbo, ta pa se čez noč zaradi izdatne izolacije ne uspe naravno ohladiti. Predstavnik Uponorja pojasni, da so na voljo rešitve, ki ustrezajo obema zahtevama, hlajenju in ogrevanju z hibridnimi sevalnimi sistemi na vodni osnovi, ki delujejo v načinu ogrevanja in hlajenja. Med tradicionalnimi sistemi za talno gretje z več kot 50-letno tradicijo so na voljo dodatne možnosti za toplotno aktivacijo stenskih in stropnih površin, ki ustrezajo različnim zahtevam naročnika. Prinašajo dodatne prednosti s povečanim udobjem in nižjimi stroški. Sevalni sistemi so integrirani v stene stavbe in imajo številne prednosti.

 

Energetska učinkovitost sobnih prenosnikov toplote

Poglejmo kakšna je energetska učinkovitost najpogostejših sobnih ogreval - sobnih prenosnikov toplote, katerih izbira je izredna, od klasičnih radiatorjev, grelnih IR panelov, klimatskih naprav, talnega ogrevanja in hlajenja, toplozračnih ventilatorjev, ter tudi vse bolj poznanih rekuperatorjev z vračanjem toplote.

V Uponorju svetujejo, da je pred zamenjavo oz. vgradnjo vrste prenosnika toplote dobro poznati standarde (npr. EN 15316) z primerjavo izgub toplotnih emisij, ki nastanejo zaradi:

  • neenakomerne porazdelitve toplote,
  • izgub navzven, zaradi vgrajenih naprav v konstrukciji,
  • izgub zaradi nepopolnega krmiljenja notranje temperature.

Prenosniki toplote primerjava


pasica aplikacija


Ali lahko različne sobne prenosnike toplote primerjamo med seboj, kako jih je potrebno ločevati?

Radiatorsko ogrevanje je še vedno pogosto zaradi nizkih investicijskih stroškov. Vendar ti obratujejo pri visokih temperaturah 70-40˚C, sicer je omogočena termostatska regulacija, pričakovana življenjska doba znaša 30 let.

 

Primerjava učinkovitosti prenosnikov toplote radiatorsko ogrevanje

 

Klimatska naprava sicer omogoča nizko začetno naložbo, vendar visoke stroške življenjskega cikla (LCC), stroka pri ogrevanju oz. hlajenju s klimami, v času pandemije s covidom, ocenjuje sporno recikliranje zraka v prostoru, kar ni v skladu z zdravo zasnovo HVAC, uporabniki pa pogosto niso zadovoljni s hrupnostjo in prepihom. Dosežena temperatura v prostoru ni enakomerna. Ob tem gre za pripravo samo temperature zraka in ne srednje temperature površin v prostoru. Klima ne doseže visoke učinkovitosti COP, pričakovana je relativno kratka življenjska doba do 12 let, za hidravlično omrežje pa je potrebno redno preverjanje varnosti hladilnega sredstva.

 

Primerjava učinkovitosti prenosnikov toplote klima naprava

 

Električni paneli – IR paneli so zelo razširjen sistem ogrevanja, ker so investicijski stroški nizki ter so preprosto vgradljivi, vendar so primerni le za stavbe z nizko porabo energije ali manjše individualne prostore, saj so lahko letni obratovalni stroški nepredvideno visoki. Z njimi ni mogoče hladiti, poraba energije močno odstopa od stenskega oz. talnega ogrevanja. 

 

Primerjava ucinkovitosti prenosnikov toplote ir paneli

 

Toplozračno ventilatorsko ogrevanje je integrirano skupaj z mehanskim prezračevanjem, zmogljivost znaša običajno do 10 W/m2, da se izpolnijo zahteve glede udobja. Običajno ta omogoča consko centralno regulacijo, investicijski stroški so nizki, obratovalni stroški pa visoki. Temperatura v prostoru ni enakomerna, pričakovana življenjska doba ventilatorja znaša 12 let.

 

Primerjava ucinkovitosti prenosnikov toplote prezracevanje

 

Prezračevanje z rekuperacijo toplote (HRV) spada pod higiensko mehansko prezračevanje brez recikliranja zraka, v prostor dovajamo svež zrak, ki ne temelji na moči ogrevanja/hlajenja zraka. Pretok zraka je načrtovan na podlagi intenzivnosti emisij onesnaževala zraka – EN 16798, ta sistem je obvezen v novih stavbah, za zmanjšanje toplotnih izgub pri prezračevanju, dosežena je rekuperacija toplote v približno 90%, izbere se lahko tudi rekuperacija vlage z entalpijskim izmenjevalnikom za suho zimsko obdobje, prednosten vzorec prezračevanja pod tlemi za večjo učinkovitost prezračevanja več kot 1,4-6,0 (izpodriva onesnaževala zraka in viruse), v Uponorju omogočajo v večjih zgradbah možnost povezave HRV z distribucijo zraka v z vgradnjo cevnega sistema Uponor Comfort Air, kar predstavlja v praksi talno gretje/hlajenje v prostorih kot lokalno baterijo ogrevanja/hlajenja.

 

Primerjava ucinkovitosti prenosnikov toploteuponor comfort air

 

Kakšne vrste stenskega ogrevanja oz. hlajenja je v praksi uveljavljeno, kateri sistemi so najpogostejši?

Talno in stropno ogrevanje in hlajenje na vodni osnovi se pogosto imenuje tudi sevalno nizkotemperaturno ogrevanje. Ta hibridni sistem je izjemen, pozimi obratuje pri temperaturah dovoda 30-24˚C za ogrevanje in poleti pri temperaturah 16–22˚C za hlajenje, izbirate lahko suhomontažni sistem z majhno maso ali mokri sistem z večjo toplotno maso.

 

Primerjava ucinkovitosti prenosnikov toplote talno stropno ogrevanje hlajenje

 

Ker elementi stenskega ogrevanja oz. hlajenja niso na prostem, imamo popolno svobodo pri postavljanju pohištva, ploskovni sistem ogrevanja ima nadpovprečno dolgo življenjsko dobo, ki presega vse ostale (v odvisnosti od vrste konstrukcije, ti sistemi vzdržijo tudi več kot 40 – 50 let) ter omogoča popolno individualno regulacijo temp. v posamičnem prostoru. Dosežena je enakomerna porazdelitev temperature, omejitve pri izbiri energenta nimamo, omogočeno je hibridno pasivno hlajenje poleti (brezplačno - brez delovanja kompresorja). Suhomontažno talno gretje v praksi izkaže najvišjo učinkovitost med vsemi primerjanimi prenosniki. Podobno učinkovite so tudi stropne grelne plošče.Titan d.d.
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.