Poceni elektrika je stvar preteklosti, zato so se mnogi znašli pred izzivom, kako postati energetsko čim bolj neodvisni od gibanja cen na trgu. Posledično se je povečalo zanimanje za sončne elektrarne za samooskrbo, toplotne črpalke za ogrevanje, tudi za polnilnice ESV in hranilnike energije.

Gospodinjstva in podjetja, ki so z lastno investicijo že poskrbela za energetsko samooskrbo, v precej manjši meri občutijo skokovito naraščanje cen električne energije. Samooskrbna gospodinjstva, ki so denimo lani za elektriko plačevala 14–20 evrov na mesec, so tudi v letošnjem letu ostala pri približno enakem znesku, medtem ko tista brez sončne elektrarne za elektriko plačujejo od 50 do 100 evrov več kot lani. Tudi podjetja, ki so pred postavitvijo lastne sončne elektrarne za elektriko plačevala 1500 evrov, po odločitvi zanjo pa samo še 150 evrov, zdaj plačujejo približno enak znesek. Vse druge porabnike pa stroški za električno energijo močno bremenijo.

 

poceni elektrika suncontract

Poceni elektrika in ogrevanje v domu starejših občanov

V Domu starejših občanov Lenart so se leta 2019 odločili za postavitev sončne elektrarne z močjo 250 kilovatov, s katero so želeli pokriti oziroma optimizirati stroške za električno energijo. Projekt so zaupali podjetju SONCE energija in EGing PV (ki sta v celoti prevzela breme naložbe in vzdrževanja elektrarne), partnerjem tržnice SunContract. V prvem letu so pričakovali do pet odstotkov manjše stroške za elektriko, a sta beleženje in izračun podatkov pokazala 7-odstotni prihranek. Če bi dom vso potrebno energijo kupil pri zunanjem dobavitelju po takratni ceni na trgu (63 €/MWh), bi zanjo moral odšteti več. Z nakupom poceni elektrike neposredno od proizvajalcev na tržnici SunContract pa je zanjo plačal 8 odstotkov manj. Glede na to, da energijo prednostno jemljejo še iz elektrarne na lastni strehi, je bil njihov strošek za elektriko nižji še za dodatnih 6 odstotkov.

 

poceni elektrika soncna elektrarna Dom Sv. lenart

Na strehi Doma starejših občanov Lenart je nameščenih 1112 modulov, ki skoraj v celoti pokrivajo streho doma in imajo skupno vršno moč 328 kW.


»Kljub rasti cen energentov smo z ukrepi, ki smo jih izvedli, ostali na istem, čeprav smo povečali rabo toplotne energije.«


Ker so želeli postati zgled skupnosti pri odgovornem ravnanju z okoljem, se niso ustavili le pri tem, ampak so naredili še nekaj nadaljnjih korakov na poti do energetske neodvisnosti. Podjetje SONCE energija jim je tako v sklopu razvojnega projekta BETAi (blockchain energetsko trgovanje z umetno inteligenco), v katerem sodeluje z drugimi visokotehnološkimi in socialno naprednimi podjetji iz Slovenije, postavilo dodatni sončni elektrarni in toplotni črpalki.

Na strehi Doma Lenart je tako nameščenih skupaj 1112 modulov, ki skoraj v celoti pokrivajo streho doma in imajo skupno vršno moč 328 kW. V Domu je nameščena tudi visokotemperaturna toplotna črpalka za ogrevanje tople sanitarne vode in pomoč pri ogrevanju prostorov, ki delujeta tudi pri ambientalni temperaturi do -20°C, v skupni moči 90 kW (dve toplotni črpalki za ogrevanje objekta v skupni moči 320 kW so imeli že od leta 2016).

baner soncne elektrarne


Poceni elektrika in nizki stroški ogrevanja s toplotno črpalko in sončno elektrarno.


Visokotemperaturna toplotna crpalka dom upokojencev Lenart

Visokotemperaturna toplotna črpalka (dve enoti) ogreva sanitarno vodo in pomaga že predtem montiranima toplotnima črpalkama pri ogrevanju prostorov. Novi toplotni črpalki delujeta pri ambientalni temperaturi do -20°C, v skupni moči 90 kW.


Pametni sistem trgovanja na tržnici SunContract

Dom Lenart je priključen na pametni sistem P2P trgovanja na energetski tržnici SunContract. S celotnim projektom bodo na energetski tržnici ustvarili prihranke pri stroških elektrike in pri nakupu toplote. Prav tako bodo imeli prihranke pri vršni moči, ki jo bodo jemali iz omrežja. Z izkoriščanjem vseh svojih obnovljivih potencialov (streho) bodo tretjino elektrike, ki jo potrebujejo na leto, pridelali kar na mestu samem, torej iz povsem obnovljivega vira energije. Preostanek bodo dokupili na energetski tržnici. Zastavljene rešitve pomagajo k izboljšanju energetske samozadostnosti, povečanju uporabe obnovljivih virov energije, avtomatiziranemu upravljanju energetskega sistema, nižanju stroškov upravljanja, zniževanju cene elektrike končnim odjemalcem, decentralizaciji sistema, trajnostni naravnanosti in lokalni samooskrbi.


Največji hranilnik Huawei na evropskih tleh

V sklopu projekta je bil postavljen do sedaj največji hranilnik električne energije podjetja Huawei na evropskih tleh. Hranilnik sestavlja 16 sklopov visokonapetostnih baterijskih modulov, vsak po 15 kWh. Baterijske celice v hranilniku so LFP tehnologije, ki velja za najvarnejšo tehnologijo litijevih baterij. Celoten hranilnik vsebuje 240 kWh ter je sposoben polnjenja in praznjenja s stalno močjo 80 kW. Predpriprava zaloge energije v hranilnik za porabo električne energije, ki je večja v jutranjih in večernih urah, je ključnega pomena za zniževanje mesečnega stroška obračunske moči Doma Lenart. Hkrati je v pomoč pri optimizaciji energetske bilance bilančne skupine, tudi z ozirom na cene električne energije na trgu.

 

poceni elektrika hranilniki elektricne energije hyundai

V Domu starejših občanov Lenart je postavljen do sedaj največja baterija za shranjevanje elektrike podjetja Huawei na evropskih tleh. Sestavlja ga 16 sklopov visokonapetostnih baterijskih modulov, vsak po 15 kWh.

V Domu Lenart je omogočeno pametno upravljanje, kar pomeni, da avtomatizirano in učinkoviteje izkoriščajo obstoječe in nove vire energije, tudi s pomočjo umetne inteligence. »Vsi sodelujoči partnerji so iskali in našli pametne rešitve, da oskrbovancem doma zagotovimo najboljše bivanjsko ugodje, za kar je zaslužen ustrezni prezračevalni sistem v objektu. S povečano uporabo obnovljivih virov je dom bistveno prijaznejši do okolja,« pravi direktor doma Zlatko Gričnik. V Domu je na razpolago tudi polnilnica za električne avtomobile in njihova želja je, da bi v prihodnosti kupili tudi vsaj en električni avto za svoje potrebe, predvsem za razvoz kosil znotraj območja. »Kljub rasti cen energentov smo z ukrepi, ki smo jih izvedli, ostali na istem, čeprav smo povečali rabo toplotne energije (predvsem zaradi prezračevanja),« še doda direktor.

Kakor pravijo v podjetju SONCE energija, je sončna elektrarna na Domu starejših občanov Lenart odličen zgled partnerstva in spodbuda tudi drugim podjetjem, da razmislijo o namestitvi sončne elektrarne na njihovih objektih ter o sodelovanju s partnerji tržnice SunContract, saj si brez vstopne investicije zagotovijo poceni elektriko iz obnovljivih virov in optimizirajo stroškovno poslovanje na račun dolgoročno nižjih stroškov za električno energijo.

 

Kam z viški proizvedene elektrike?

Samooskrbne sončne elektrarne so praviloma dimenzionirane tako, da proizvedena elektrika zadosti potrebam aktivnega odjemalca oziroma njegovega gospodinjstva. Če je proizvodnja večja od porabe, pa se poraja vprašanje, kaj se zgodi s presežki. Prek platforme SunContract lahko z njimi prosto razpolagajo. Lahko jih prenesejo v naslednje koledarsko leto in porabijo na svojem odjemnem mestu, lahko jih prenesejo na drugo odjemno mesto ali jih komu podarijo.

Prednosti tržnice, kot je prenos viškov, pa s pridom izkoriščajo tudi zaposleni v podjetju SONCE energija. Robert Rozman je pred tremi leti v sodelovanju z enim izmed ponudnikov na strehi svoje hiše postavil sončno elektrarno in jo po enem letu v sodelovanju s podjetjem SONCE energija nadgradil do moči 17,42 kW: »Od takrat vsako leto proizvedem od 3000 do 4000 kWh presežkov, čeprav imam kar nekaj velikih porabnikov električne energije, poleg toplotne črpalke in klima naprav tudi električni avto. Vse proizvedene viške prenesem na drugo odjemno mesto, k tašči na drug konec Slovenije.«

 

Poceni elektrika

Robert Rozman spomladi prihodnje leto načrtuje novo nadgradnjo sončne elektrarne, do moči 18,75 kW, in pa namestitev 15 kW hranilnika.

Kmalu načrtuje novo nadgradnjo sončne elektrarne, do moči 18,75 kW, in pa namestitev 15 kW hranilnika. »S tem in z avtomobilsko baterijo, ki mi dovoljuje, da energijo iz nje tudi črpam, bom brez skrbi v primeru izpada transformatorske postaje, kot se je zgodilo v teh dneh. V primeru, da bi bilo cel teden oblačno vreme, bi shranjena energija zadoščala za pokritje vseh potreb za en teden. Ob vsaj majhni pomoči sonca (in brez delovanja toplotne črpalke), pa bi bil samooskrben cel mesec,« pravi sogovornik.


Vas zanima cena, izvedba, subvencija, garancija?
Izpolnite spodnji kontakti obrazec in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili na vprašanja.


Sonce Energija
   
Ime in priimek:
Naslov:
Pošta in kraj:
Vaš e-poštni naslov:
Kontakni telefon:
Zadeva:
Sporočilo:
  Pošljite kopijo sebi
 
Zaradi varnosti vas prosimo če prepišete naključno generirano kodo v spodnje vnosno polje. Če koda ni berljiva kliknite nanjo in bo sistem naložil drugo kodo
Varnostna koda:
 
Soglasje Soglašam, da moje posredovane osebne podatke lahko zberete in uporabite za namen priprave informativne ponudbe. V kolikor je za pripravo svetovanja ali informativne ponudbe potrebna soudeležba partnerskega podjetja (izvajalca monterskih storitev), soglašam, da obdelovalec (spletni portal www.varcevanje-energije.si) za pripravo ponudbe posreduje oddano povpraševanje ustreznemu partnerskemu podjetju. Več v Obvestilu o zasebnosti.
 
 

Povezane vsebine

 

 

IZKORISTI UGODNO PONUDBO

Net metering, ki je trenutno še v veljavi, lahko izkoristite do konca leta 2023. Podjetje Enertec, z blagovno znamko Moja Elektrarna, s praktičnimi izračuni ponazori primerjavo sedanjih pogojev neto meritev za samooskrbo z elektriko s prihodnjimi, ter vam za sončno elektrarno...

Preverite akcijsko ponudbo za tandem - toplotne črpalke Bosch in prezračevalni sistemi Sabiana in si zagotovite posebne pogoje nakupa. Med sistemi za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje spoznajte sistem, ki vam omogoča priročno in celovito rešitev na enem mestu.

Se želite na novo zaposliti? Veto Group združuje skupino uspešnih prodajnih centrov za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje. Z odgovornim delom do zaposlenih in strank medse vabijo nove sodelavce. Če iščete dolgoročno zanesljivo delo, vabimo da prijavo za delo oddate TUKAJ!

V podjetju SONCE so razvili poslovni model, s katerim si lahko podjetja brez finančnega vložka zagotovijo nižjo, predvsem pa stabilno ceno elektrike in okolju prijazno energijo. Ponujajo jim možnost za sklenitev služnostne pogodbe za namestitev opreme, s katero bodo prišli do lastne naprave. Edini pogoj je, da...

Če imate težave z vlago, želite pravočasno poskrbeti za klimo poleti, ali ste v dilemi kateri ogrevalni sistem je z vidika porabe energije optimalen za vas, vam priporočamo stopiti v stik s podjetjem Tersus. Spoznajte ekipo izkušenih mojstrov, ki poskrbijo za ugodno in prijetno bivanje. Njihova celovita ponudba...

Toplotna črpalka Stiebel Eltron LWZ se že nekaj let potruje kot toplotna črpalka za nove hiše, ki nima konkurence. Služi za priročno ogrevanje, prezračevanje in hlajenje nove hiše v...

baner naročilo revije sept23
 
ponudniki toplotnih

S klikom na posamično podjetje dostopate do tehničnih karakteristik ponudnikov TOPLOTNIH ČRPALK zrak – voda

fotovoltaicne-elektrarne
Posodobljen akcijski načrt OVE za sončne elektrarne predvideva cca. 10% rast letno. Do leta 2020 naj bi dodatno inštalirali 161 MW sončnih elektrarn. S sprejetjem Uredbe o samooskrbi…
ogrevanje
Toplotne črpalke prestrezajo energijo zemlje, zraka ali vode. Ob primerjavi sistemov za toplotne črpalke lahko kljub višjim stroškom investicije…
pasivna-hisa
Za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople vode, klimatizacijo in razsvetljavo v pasivni ali skoraj nič - energijski hiši potrebujejo tako malo energije…
Gradnja in obnove
DOBRA PRAKSA GRADNJA in OBNOVE
Do leta 2020 naj bi po evropskih smernicah, ki jim sledi tudi Slovenija, razvoj gradnje energijsko učinkovitih stavb dosegel nivo skoraj nič – energijske hiše.